A Népszava beszámolója szerint szerdáig legalább 70 iskolából csatlakoztak pedagógusok a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai által november 14-18. közé meghirdetett, több napos munkabeszüntetéshez.

Vannak, akik sztrájkba léptek, mások polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést.

Köztük van a Budapest II. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnázium 44 tanára is, akik közleményükben azt írták, ezzel a lépésükkel szeretnék kifejezni, hogy az oktatásirányítás nem reagált megfelelően az elmúlt időszak tiltakozó akcióira.

Mi sem akarunk csendben maradni és úgy tenni, mintha jól működne az oktatás

– fogalmaztak.

A Népszava beszámolója szerint

a problémák között nemcsak az alacsony béreket, hanem a tanárok, diákok túlterheltségét, a korszerűtlen tananyagot, a pedagógushiányt és a szabad tankönyvválasztás hiányát is felsorolták.

A tanárok célkitűzéseit és tiltakozó akcióit sok diák és szülő is támogatja.

Szerda este pestszentlőrinci szülők szerveztek szolidaritási demonstrációt a Karinthy és más iskolák pedagógusai mellett, amelyen a lap cikke szerint több százan vettek részt.

Csütörtök délután öt órakor pedig összehangolt fáklyás felvonulások lesznek

Pécsen, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Zalaegerszegen, Veszprémben, Egerben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen és Hódmezővásárhelyen.

A pedagógus szakszervezetek november 18-ára hirdettek újabb egységes sztrájknapot.

Ez egy országos élőlánccal indul: péntek reggel háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkotnak majd élőláncot Budapesten és az ország számos pontján. Délután az Egységes Diákfront tart tüntetést Budapesten, a Március 15. térről vonulnak majd az Erzsébet hídon át a Clark Ádám térre.

A diákok korábban nyílt levélben szólították fel a közmédiát, hogy főműsoridőben legalább öt percet kapjanak, hogy hitelesen elmondhassák, mit gondolnak a közoktatás állapotáról. Az MTVA azóta sem reagált a megkeresésükre.

Archív fotó: Diákok az élőláncos tiltakozásukon a Szent István körúton 2022. október 27-én. Ezen a napon Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfront kezdeményezésére. MTI/Koszticsák Szilárd