A Fekete-tengeri flotta hadihajói egy pilóta nélküli légijármű támadását hiúsították meg a Szevasztopoli-öbölben – írta Mihail Razvohajev Telegram-bejegyzésében. Szevasztopol városa sértetlenül került ki az incidensből, a helyzet kontroll alatt van - tette hozzá.

Néhány nappal ezelőtt egy hőerőművet ért dróntámadás a krími nagyváros közelében. A Fekete-tengeri flotta is célkeresztbe került már a korábbiakban is, még a nyár folyamán, júliusban.

Az e heti támadások összefüggésben lehetnek a herszoni régióban zajló ukrán offenzívával. Herszon megye határos a Krím-félszigettel, melynek felszabadítása ugyancsak stratégiai célkitűzés Kijev számára. A dél-ukrajnai területeket megszállva tartó orosz erők logisztikai támogatása meghatározó részben a Krím-félszigeten keresztül történik.

Moszkva Ukrajnát és az Egyesült Királyságot okolja a támadásért

Az orosz hadsereg azzal vádolta meg a briteket, hogy segédkeztek Ukrajna dróntámadásának kivitelezésében, mely kisebb károkat okozott az orosz flotta egyik hajójában.

„A terrorista akció előkészítése, illetve az ukrán 73-as speciális tengeri műveleti központ katonai személyzetének kiképzése brit kiképzők közreműködésével zajlott a Mikolajiv régióbeli Ocsakivban” – áll a moszkvai védelmi minisztérium közleményében.

Az oroszok azt állítják, a szevasztopoli kikötőben megtámadott hajók az ENSZ közreműködésével tető alá hozott, ukrán tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás végrehajtásában működnek közre.

Az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakció mögött is a britek állnak Oroszország szerint

Az orosz hadsereg azzal is megvádolta ma Londont, hogy része volt a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat gázvezetékeinek felrobbantásában – írja a France24.com.

Kép: illusztráció/ YeniYuzyilGzt Facebook-oldala