Románia

Nem nyugszanak a kedélyek a Hargita megyei Uz Völgyében

Mint ismert, tulajdonképpen a völgy, egy 50 kilométeres szoros Erdély és Moldva között, ahol mindkét világégés során, fontos, stratégiai harcokat vívtak a magyarok, osztrákok, németek és a székelyek együtt, az oroszokkal, később a szovjetekkel megtámogatott román csapatok ellen. A helyi önrendelkezés, a csíkszentmártoni önkormányzat 1916-ban itt temetőt létesített a harcban elesett katonáknak, és évtizedek óta gondozzák is azt. Román térfélen a temető fennállásától számítva 2019-ig a lőtéri vak kutyát sem érdekelte az emlékhely holléte, mivolta, ám a szomszédos moldvai Dormánfalvi faluvezető kitalálta, hogy román katonáknak is kellene a temetőben keresztet állítani. Constantin Toma polgármester nagy buzgóságában nem számolt azzal a ténnyel, hogy oda román holttestet soha nem hantoltak, így tények által nem befolyásolt éles látással faluja apraja nagyját felhergelve 2019 májusában felcügöltek fa és betonkeresztekkel a jóravaló, trikolorba öltöztetett románok és világraszóló etnikai konfliktus lett belőle. Na meg egy hevenyészett helyszíni bunyó, síremlék rombolás is. 2022. október 26-án is “tiszteletüket” tették a román nacionalisták és a Dormánfalviak, 150 fakeresztet és román jelképeket, zászlókat víve, tudatosították a hegyen túl élő székelyekben, hogy kié a föld, ahol élnek. A csíkszeredai székelyhon fotóriportere képes albumot készített az eseményről, amelyet IDE kattintva tekinthetnek meg. 

Közzétették a román kormány rezsijét

Az egyik legolvasottabb román portál - a digi24 - visszamenőleg két évre kért adatigénylést a rezsiszámlákról a kormányhivataltól, azért - elmondásuk szerint - hogy összehasonlítsák a két évvel ezelőtti adatokat a kormánypártok által beígért mostani rezsicsökkentés fényében. A válaszból kiderül, hogy már az idei januári számla is háromszorosan volt drágább az előző évhez képest, így az épületüzemeltető lecserélte az áramszolgáltatót. Tehát a januári számla 2,5 millió forintnak megfelelő összegű román lej volt. 

1 millió lej, átszámolva 83 millió forint a Nép Házának vagyis a parlamentnek helyet adó épületnek, csak a villanyszámlája.

Romániában nem a Victoria-palota a legtöbb energiát használó közigazgatási rendeltetésű épület, hanem a parlament székhelyeként szolgáló egykori Nép Háza. A Ceaușescu-házaspár kívánságára felhúzott megalomán monstrum januári villanyszámlája hozzávetőleg a négyszerese annak az összegnek, amennyibe a Victoria-palotában elhasznált elektromos energia került. A Digi24.ro azért volt kíváncsi a kormány villanyszámláira, mivel Nicolae Ciucă miniszterelnök a közelmúltban takarékosságra buzdította a kabinet tagjait és a lakosságot. A kormányfő nemrég elárulta a sajtónak, hogy felére csökkentette a Victoria-palotában lévő irodájában a villanykörték számát - írja a digi24 cikke nyomán bukaresti magyar nyelvű portál a maszol

Ukrajna

A munkácsi vár ormáról sebtében eltávolított turulmadár helyére az ukrán címer került fel

Az ukrán nemzeti címerként szolgáló háromágú szigonyt, az úgynevezett „trizubot” a turulmadár helyére helyezték kedden Munkácson. Az eseményt a város polgármestere celebrálta, aki beszédében megköszönte a környező-, és egyéb európai országoknak, hogy az ukrán menekülteket befogadták, ám a felsorolásból Magyarországot kihagyta. Andrij Baloga polgármester avató beszédében azt is kihangsúlyozta, hogy:

Kárpátalján tiszteletben tartják az itt élő nemzeti kisebbségek múltját és kultúráját, de ez a fajta tolerancia nem jelenti azt, hogy számukra mindent szabad.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az átadásig az újságírók és a látogatók elől hetekre lezárták a vár azon területét, ahol a szobor magasodott. A lap állítja, hogy a szakszerűtlen eltávolítás következtében az alkotás súlyosan megsérült. 

Az eltávolítás körülményeiről a frisshirek is beszámolt, IDE kattintva olvashatják korábbi lapszemlénket. 

Áramkimaradások GYAK Kárpátalján

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) vezetője közzétett egy bejegyzést, melyben összegyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat - közölte ukránul Babják Zoltán, Beregszász polgármestere közösségi oldalán.

A Kárpátinfó.net ukrajnai magyar lap közzétette magyar nyelven is azokat a fontos tudnivalókat, amelyeket árramkimaradás esetén alkalmazni kell. Ilyenek például: 
Miért korlátozzák az áramellátást? Hol tudhatom meg a településemre vagy az utcámra vonatkozó leállási tervet? Mi történik az idő alatt, míg szünetel nálam az áramszolgáltatás? Emiatt átmeneti korlátozásokat vezetnek be a villamosenergia-ellátásban. Milyen hatása van az önkéntes árammegtakarításnak, amelyet az energetikai szakértők szorgalmaznak?

A lap Viktor Mikita-ra hivatkozva megjegyzi:

A terrorista ország által végrehajtott rakétacsapások célja Ukrajna egységes energiarendszerének kiegyensúlyozatlansága és megsemmisítése. Korlátozások csak akkor lépnek életbe, ha a diszpécserek úgy látják, hogy az aktuális fogyasztás szintjének megfelelő árammennyiség nem szállítható egy adott régióba.

Szlovákia 

Önkormányzati választásokat tartanak a szomszédainknál október 29-én szombaton

Megyei elnökökre, polgármesterekre, önkormányzati képviselőkre szavazhatnak az arra jogosultak szombaton az összevont választásokon. 4,4 millió szavazópolgár van, közülük 140 ezer első választó - közli a parameter a szlovák statisztikai hivatal adatait. A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy éjféltől életbe lépett a kampánycsend, ami egészen a választások végéig tart. Ez idő alatt szlovákiában tilos bárminemű kampányt folytatni, illetve felmérési eredményeket közzétenni.

A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva. Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet, választói igazolványt nem lehet kérni. A választópolgár szín alapján tehet különbséget az önkormányzati és a megyei szavazólapok között. A szavazólapokat a megfelelő színű borítékba és szavazóurnába kell helyezi. Az önkormányzati választást fehér, a megyeit (VÚC) kék színnel jelölik - tájékoztat a lap.

Szerbia  

Jövőre már vasúton is mehetünk Magyarországról Szabadkára

A tervezett Budapest - Belgrád vasúti rendszer részeként, elkezdik a Horgos - Szabadkai útvonalon a pálya korszerűsítést. Kern Imre, szabadka alpolgármestere a helyi Pannon RTV Közügyek műsorában a várost érintő átszervezésről tájékoztatta szabadka lakosságát Kiemelte, hogy a város központjának a közlekedése is átalakul, mivel az építkezés miatt le kell majd zárni a Lidl és a Patria szálloda közötti útszakaszt. 



Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat
Ezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök jelentette ki szerdán. A koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését. Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. A halasztás hírére később eltávolították őket, de a helyzet továbbra is feszült maradt.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet - olvasható a szerbiai Magyar Szó cikkében

Ha Önöknek is van értesülése olyan eseményről, amelyre széles körben tarthatnak érdeklődést, ne habozzon megírni nekünk a ugyelet@frisshirek.hu e-mail címre.