A hajó kedden érkezik meg Isztambulba, ahol a török hatóságok átvizsgálják a szállítmányt mielőtt az folytatná útját a tengereken. A Razonit újabb hajókonvojok követik majd az orosz-ukrán-török-ENSZ négyoldalú nemzetközi megállapodás által szavatolt tengeri folyosón keresztül hajózva a török külügyminiszter által kiadott közlemény szerint.
További 16 áruval megpakolt hajó várakozik az odesszai kikötőben Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter közlése szerint.
A megkönnyebbülés napja a mai a világ számára, különösen közel-keleti, ázsiai és afrikai barátaink számára – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.
A Kreml is igen pozitív fejleménynek nevezte az első áruszállító hajó kifutását, mely jó lehetőséget teremt arra is, hogy teszteljék a az isztambuli megállapodásban foglalt mechanizmusok hatékonyságát a jövőre nézve.
António Guterres ENSZ-főtitkár reményei szerint nagy számú kereskedelmi hajó követi majd a mostanit, mely az annyira várt stabilitást és megkönnyebbülést hozhatja majd el a globális élelmiszerbiztonság tekintetében.
Az ENSZ Világélelmezési Programja keretein belül 30 ezer metrikus tonna búza hajózhat ki hamarosan Ukrajnából egy ENSZ által bérelt hajón, melyre vonatkozóan a következő napokban hozzák nyilvánosságra a további részleteket tette hozzá Guterres.
A Razoni indulása előtt egy nappal veszítette életét Mikolajiv bombázása során Olekszij Vadaturszkij ukrán agrármágnás nejével, Raiszával egyetemben. Vadaturszkij Ukrajna egyik meghatározó mezőgazdasági vállalatának, a nagyrészt gabonaexporttal foglalkozó Nibulon-csoportnak volt az alapító-tulajdonosa, korábban az Ukrajna Hőse kitüntetést is megkapta. 2020-ban vagyonát 450 millió dollárra becsülte az amerikai Forbes magazin. A Nibulon számos raktárat és egyéb infrastruktúrát épített a gabonaexport segítésére.
Forrás: Kyiv Post, AFP