2010 nyarán Orbán Viktor azt mondta, hiába a jó kormányzás, ha nincs média, aki ezt hangoztatná, így viszonylag gyorsan a tettek mezejére is léptek és begyömöszölték szinte a teljes magyar médiát a Rogán-művekbe – emlékeztetett Kéri László.

A politológus szerint mivel a kormányzati média nem számolt be a TISZA Párt létezéséről, épp ezért talán érthető Magyar Péter viselkedése ATV-vel szemben. A csatorna legnézettebb műsora lett az a két perc, ahol egy rövid szóváltás után Magyar Péter felállt és kivonult a stúdióból. Ma minden politikusnak meg kell értenie, hogy kétféle média létezik. Az egyik, a már ismert rádió, televízió, sajtó, a másik pediga  social média világa – hangsúlyozta Kéri László.

„A Fidesz ebben a 3-4 hónapban megtanulta, hogy létezik social média, ami kiesik a kormányzati ellenőrzés alól, ez elérése pedig messze túlszárnyalja a televíziós nézettségeket.”

Kéri László szerint elég volt csak megnézni, ahogy Magyar Péter bármely országjárásbeli eseményét több tízezren nézték, azonnal hozzászóltak, tehát bárhol is éltek a világban a nézők, azonnal aktív szerepet vállaltak.

„Ma, aki politikai pályán él és mozog, jól tudja, hogy a közszolgálati médiában szerepelnie kell, de a social media adta lehetőségeket sem hagyhatja figyelmen kívül.”

Kéri szerint Magyar Péter még rutintalan politikus. Amikor februárban először nyilatkozott, még csak egy név volt, majd alig egy hónapra rá, márciusban már többen voltak a rendezvényén, mint Orbán Viktornak.

„Magyar részéről érthető a feloldhatatlan ellentét. Ő még nem rutinos politikus, éppen ezért mindenhol ugyanazt a szerepét akarja rákényszeríteni az emberekre, majd betér egy olyan médiába, az ATV-be, melynek irányultsága egyetlen szempontból sem független. Ott a kormány, ott az egyház, ezért a politikai összefüggéseket sem lehet teljesen megérteni.”

A poltológus szerint Rónai Egon hiába állítja, hogy nincs tulajdonosi elvárás, mert az ATV-nél is mindenki tudja magától is, hogy mit kell tennie. Klímaérzékelés van a szerkesztőségekben, tudják meddig mehetnek el, tudják mi az elvárás, és mindig utólag tolják le őket és nem előtte mondják el, mit várnak el – fogalmazott Kéri László, aki hozzátette:

„Ennyire kiszolgáltatott az újságíró társadalom még soha nem volt. Még Kádár idejében is volt kiskapu, ahol tudtak írni, beszélni, de ma nincsenek rések. Nem véletlen, hiszen a tulajdonosi viszonyok is rendezetlenek. Sokszor maga a műsorszerkesztő sem tudja, hogy a tulajdonos épp hova tartozik jelen pillanatban.”

Kéri László szerint erdekes megnézni, hogy a különböző médiumok hogyan tálalták Magyar Péter ATV-s szereplését. Volt, akik elfelejtették megemlíteni, miért ment ki, volt, aki arról adott hírt, hogy kirohant és persze volt, aki azt írta, hogy hatalmasat bukott az ATV.

„Az igazság az, hogy egy ilyen konfliktus helyzetben sincs már saját vélemény, már nem létezik semleges sajtó.”

A Magyar Közöny podcast vendége elemzését úgy folytatta, Magyar Péter talán álmában sem gondolta volna, hogy egyszer politikus lesz, azt pedig végképp nem gondolta volna senki, hogy alig három hónap alatt eljut odáig, hogy jelenleg ő a 2. legjelentősebb politikusa hazánknak.

Miközben Orbán Viktor győzelemként értékelte a választásokat, addig látható, hogy politikai szempontból legjelentőbb három várost elbukta a Fidesz: Győrt, Szolnokot és Nagykanizsát, valamint elvesztett 600 képviselőt, és további 22 várost is az előbb említetteken túl – hívta fel a figyelmet Kéri László.

„Ezek nem feltétlenül Magyar Péter győzelmei, de vannak átfedések, hiszen ahol megjelent ott elbukhatott a Fidesz. Mindenesetre lássuk be, hogy a számok alapján Magyar Péter 1.300.000 szavazatot szedett össze, így a jelenlegi helyzetet tekintve elmondhatjuk, talán megszületett Orbán Viktor ellenfele.”

A politológus szerint az elkövetkezendő 2 évben még nagyon sok munka vár Magyar Péterre és a csapatára. A kormányváltáshoz szükséges erőhöz ugyanis Magyar Péter személye szerinte kevés lesz. Fel kell tudni vonultatni a médiát, az őt támogató szakembergárdát, intézményeket, és a programjait is jobban kell hangoztatnia, hogy az még szélesebb körben eljusson mindenkihez – véli Kéri László.

A Magyar Közönyben emellett szó esett még arról is, hogy az eddigi fideszes XII. kerületben Kovács Gergely lett a polgármester, aki a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltjeként győzött, és fogadóórájára ezentúl szeretettel várja Orbán Viktort, mint kerületi lakost.

A teljes adás megtalálható a Frisshírek Podcast Youtube-csatornáján, vagy megtekinthető itt is: