Tegnap, azaz június 7-én tényleg véletlenül éppen akkor kapcsoltam az ATV Egyenes Beszéd című műsorára, amikor Magyar Péter Szöllősi Györgyi vendége (akit egyébként kedvelek) volt. Amit Magyar Péter Németh Sándorról, a Hit Gyülekezete vezetőjéről, és úgy általában az ATV-ről beszélt, az szerintem rendben volt, bár jó néhány egykori kollégámmal kapcsolatban nem osztom a véleményét. Németh úgy, mint Köves Slomó vagy éppen úgy általában a magyar egyházak, valóban behódoltak Orbánnak, de az általánosítás akkor is sértő. Szóval egyetértek Kuncze Gáborral abban, hogy az a felvétel, amiben a 21 éves egyetemista Magyar Péter flegmán és tudatlanul kötelet kíván Medgyessy Péter nyakára, az 20 év után megbocsátható, mert hát 20 évesen az ember annyi mindent mond. Még azt is értem, hogy Magyar elkezdett magyarázkodni, hogy még nem látta az egész felvételt, de aztán elengedte magát, és olyan orbitális baromságokat bírt mondani, hogy nem akartam elhinni. Idézem: ,,…Medgyessy Péter szigorúan titkos tiszt volt, és árulta a hazáját, és egyébként egy kommunista diktatúrának volt a titkosszolgálati tagja…, nem kérek tőle bocsánatot, ő se kért a hazájától, se az én nagymamámtól, se a nagyapámtól, akiket tönkretettek a kommunizmusban ő és a társai…”

Azután, hogy valamikor a hét közepén megnéztem Juszt Lászlónak az egykori műsorából azt a részletet, ahol Magyar Péter Kövér Lászlóhoz hasonlóan kötelet emlegetett, természetesen felhívtam Medgyessy Pétert, hogy adjon egy interjút. Mivel nem hatalmazott fel rá, hogy elmeséljem, mit mondott, ezért most csak annyit, hogy nem vállalta, és én ezt megértettem.

Na, de az előzmények:

Valamikor a 2002-es választások után felhívott Lendvai Ildikó, hogy egy fontos ügyben kérne tanácsot. Az irodámban azt mondta, hogy Horn Gyula nem tudja elviselni, hogy helyette Medgyessy Péter a miniszterelnök, és most azt terjeszti a pártban, hogy Medgyessy SZT- (szigorúan titkos) ügynök volt. Az igaz, hogy 1982-ben Magyarország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Kádár hiába ment Brezsnyevhez, hogy pénzt kérjen, nem kapott, és akkor beléptünk a Valutaalapba meg a Világbankba. Egyértelmű volt, hogy a velünk nem túl barátságos ,,testvérországok”, az NDK, Csehszlovákia ott fog minket mószerolni Moszkvában, ahol csak ér. ,,Igen”-mondta Lendvai Ildikó- ,,akkor kérte fel a titkosszolgálat Medgyessy Pétert, hogy a Pénzügyminisztériumban figyeljen arra, hogy a testvéri titkosszolgákatok ne férjenek hozzá semmilyen olyan adathoz, ami ártana az országnak.”

Miket beszél Magyar Péter? Fogalma sincs arról, hogy akkor 1982-ben annyira nem volt pénz a Magyar Nemzeti Bankban, hogy motoros rendőrök hozták fel a Nemzeti Bankba az aznapi devizabevételeket. Na, és az külön megér egy fejezetet, hogy amikor végül Moszkva bólintott, Fekete János, a Nemzeti Bank akkori alelnöke úgy intézte belépésünket, hogy az amerikai- magyar-zsidó bankároktól szedte össze azt a pénzt, amit be kellett fizetnünk.  Az egyik ablaknál aztán amikor kirámolta a táskájából a pénzt, átment a másik ablakhoz, és felvette az első hitelt, ami megmentett minket.

Apró kitérő: 2006-ban, március 15-én kitüntetéseket osztogattak, és Sólyom László köztársasági elnök, amikor Fekete Jánosnak átadta a Köztársasági Érdemrend valamelyik fokozatát, nem volt hajlandó kezet fogni vele. Ha jól emlékszem, a TV2 Mokka című műsorában Kumin Ferenc, Sólyom sajtófőnöke volt a vendégem, és azt nyekeregte el, hogy az elnök úr már megbánta, hogy nem fogott kezet Fekete Jánossal, mert nem tudta, hogy ő volt az, aki megmentette a pénzügyi csődtől az országot. Akkor én csak annyit mondtam, hogy én ezt nehezen hiszem el, de Sólyomnak még elnézem, mert annak idején sokat segített nekem a bős-nagymarosi erőmű körüli hercehurcákban, de azt már nehezen hiszem el, hogy Kumin Ferenc politológusként, diplomataként, úgy egyáltalán közügyek iránt érdeklődő polgárként nem tudott arról, hogy milyen helyzetben van Magyarország a ’80-as évek elején. Kumin akkor nem mondott erre semmit, csak aztán pár év múlva küldött egy e-mailt, amiben közölte velem, hogy ő már az USA-ban diplomata, én pedig örök életemre maradok egy rosszul fizetett egyetemi oktató, aki jópofáskodik a kamerák előtt.

Egyetlen kérdés a végén: én annak idején Lendvai Ildikónak azt mondtam, hogy Horn Gyula szemétkedéseit csak úgy lehet semlegesíteni, ha Medgyessy ad egy nagyinterjút a Népszabadságnak, amiben saját maga mondja el, hogy milyen helyzetben volt a Pénzügyminisztériumban ’82-ben, és hogy mi volt a dolga. Most, amikor megkérdeztem Medgyessyt, hogy igy utólag mondja már el, hogy ha már tényleg adott interjút, ahogy én javasoltam, hogy a jóistenbe lehet az, hogy összesen 2 szirszar mondat jelent meg arról, hogy neki mi volt a dolga akkor, ’82-ben a Pénzügyminisztériumban.

Úgy halkan megkérdezem Magyar Pétertől, hogy Medgyessy Péternek ugyan már, mi köze volt az ő nagymamájához meg nagypapájához? Visszatérve a címhez, Magyar Péter ugyanolyan hülye most, mint annak idején a Juszt László műsorában.

Havas Henrik

 

(Illusztráció: Medgyessy, Sólyom, Kumin, Magyar)