Miután Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette lemondását a kegyelmi botrány miatt, Varga Judit Facebook-posztot tett közzé, melyben azt írta:

A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.

Varga közölte: visszavonul a közélettől, lemond az országgyűlési képviselői mandátumáról és a Fidesz EP-listájának vezetéséről is.

Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében

– írta.

Varga Judit 2018 májusától a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, 2019-től igazságügyi miniszter volt. 2022-től országgyűlési képviselő. 2023 júniusában jelentette be, hogy lemond a miniszteri megbízatásáról, mivel az európai parlamenti kampányra akar fókuszálni - írta meg a 24.hu.

Mint ismert, Novák Katalin azután mondott le, hogy kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit korábban azért ítéltek el, mert a pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatónak segített, hogy a gyerekekre nyomást gyakorolva visszavonják vallomásukat. A kegyelmi döntést igazságügyi miniszterként Varga Judit ellenjegyezte és ezzel véglegesítette.