Itt az újabb élelmiszerárazási botrány. Igencsak meglepő Pick téliszalámi-akcióval állt elő az egyik multinacionális kiskereskedelmi üzletlánc. A probléma csak az, hogy nem Magyarországon, hanem Szlovákiában – írja a Pénzcentrum.

Az Ausztriában alapított Billa szlovákiai üzleteiben ugyanis a héten 8,49 euróért kínáltak 400 grammnyi téliszalámit, ami február 2-i középárfolyamon számolva 3251 forintra, kilós ára 21,23 euróra, azaz 8131 forintra jönne ki.

Ehhez képest itthon a Tescóban például a 400 grammos Pick eredeti téliszalámi 5 189 forintba, tehát mintegy 2 ezer forinttal többe kerül, mint Szlovákiában. A kilós ára a terméknek egyébként 12 973 forint nálunk, ami 4 842 forinttal drágább, mint az akciós szlovák szalámi.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a szlovák Billa egy elég nagy, 35 százalékos akciót futtat éppen.

A magyarországi Spar üzletekben a 380 grammos téliszalámi kilós átlagára 10 497 forint, míg a 800 grammos eredeti téliszalámi kilós átlagára már 12 361 forint lenne.

Érdekesség, hogy az Auchan is éppen futtat Pick szalámiakciókat, a 400 grammos Pick eredeti téliszalámi náluk 22 százalékos kedvezménnyel 3 999 forintba kerül. Ez még így is majd 800 forinttal drágább, mint amennyibe az akciós termék kerül a szlovák Billában.

Miért olcsóbb külföldön a magyar Pick szalámi?

A kérdés rendre előjön, hiszen most már évek óta azt láthatja a magyar vásárlóközönség, hogy sokak kedvelt Pick szalámija gyakorlatilag Ausztriában, Németországban, de Szlovákiában is olcsóbb, mint itthon. A Pick Szeged Zrt. az ügy kapcsán tavaly ezt mondta a Pénzcentrumnak:

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően.

Azt is közölték, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, nálunk 27%.

A Pick Szeged Zrt. arról is beszélt a lapnak, hogy az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.

Fotó: Facebook / Pick Ízközösség