A hazai építőanyag-gyártókat összefogó MÉASZ tagságában 2023 első 10 hónapjában jelentősen csökkent az egyes építőanyag és építési termékek forgalma:

  • az égetettkerámia tégla- és cseréptermékek gyártói 40-50 százalékos – illetve egyes részterületeken azt meghaladó;
  • a fehér falazati termékeknél 35 százalékot meghaladó;
  • az EPS-hőszigetelő anyagoknál 20-30 százalék közötti;
  • az építőkémiai termékeknél 5-35 százalék közötti;
  • a szálas hőszigetelő anyagoknál pedig szintén két számjegyű visszaesés jelentkezett 2022 azonos időszakához képest.

Mindez ahhoz vezetett a legnagyobb visszaesést elszenvedő hazai égetettkerámia tégla- és cserépgyártóknál, hogy szeptember végén és októberben átmeneti kapacitáscsökkentés keretében országosan felfüggesztették a termékek gyártását - mutatja be a helyzetet az Index. Továbbá, az EPS-hőszigetelőanyag-gyártók a jelentősen visszaesett kereslet miatt szintén kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni; két- vagy egyműszakos gyártással, állásidőre küldéssel, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal és hosszabb év végi leállással.

A megrendelésállomány immár tartós visszaesése mögötti lecsökkent beruházási aktivitás – és részbeni bizonytalanság – okai: a finanszírozásszűke az elmúlt évekhez képest költségesebb finanszírozási és szűkösebb támogatási-ösztönzési eszközein keresztül, továbbá a lakossági vásárlóerő csökkenése, a vállalatoknál pedig egyes beruházások halasztása, továbbá egyes állami és önkormányzati beruházások felfüggesztése (vagy törlése). Mindezek mellett a piaci tapasztalatok alapján jelentős tényező azonban a beruházást tervezőknél a további termékárcsökkenésre számító kivárás is – részletezte a szövetség.

A 17-18 százalékos éves inflációs környezet mentén a MÉASZ tagságában működő hazai építőanyaggyártók késztermékárai széttartó módon alakultak: az árak néhány területen stagnáltak, vagy a gyártók jelentősen csökkenteni kényszerültek:

  • az égetettkerámia tégla- és cseréptermékeknél jellemzően 12-20 százalék közötti mértékben,
  • az EPS-alapú hőszigetelő anyagoknál 15-28 százalék között.

Mint írják, jelentős akciók vannak az egyes épületgépészeti termékeknél is.

  • Idén stagnáltak a szálas hőszigetelő anyagok,
  • a homlokzati nyílászárók és jellemzően az építőkémiai termék árai is – utóbbinál csak néhány részterületen,
  • valamint a fehér falazati termékcsoportoknál volt lehetőség a gyártói költségek részbeni – az infláció mértéke alatti – érvényesítésére.

A gyártási költségeket tekintve az ismert és idén nagy szerepet játszó költséginflációs tényezők (szükséges béremelések, fuvarköltség-növekedés, EPR-díj, útdíj növekedése) a gyártási költségeket a legtöbb esetben növelték, a keresletcsökkenés miatt viszont igen kevés mozgástér adódott a tényleges költségnövekedés piaci érvényesítésére.

MIVEL A GYÁRTÁSI KÖLTSÉGEK VÁRHATÓAN NEM FOGNAK CSÖKKENNI, TOVÁBBI KÖLTSÉGCSÖKKENTÉSEKRE SEM MARADT ÉRDEMI MOZGÁSTÉR, ÍGY AZ ÉPÍTŐANYAGOK GYÁRTÓI ÁRAI ALACSONYABBAK VÁRHATÓAN MÁR NEM LESZNEK.

Ezért a széles körben tapasztalt beruházói kivárással szemben nem érdemes további árcsökkenésekre várva az egyes beruházásokat elhalasztani – különösképp, hogy jelenleg egyelőre kedvezően alakulnak a kivitelezői kapacitások is. Emiatt összességében kedvező lehetőség kínálkozik lakhatási, telephely-fejlesztési- vagy energiamegtakarítási célú munkálatok megvalósítására – mutat rá a MÉASZ.

Az egyes hazai gyártású építőanyagok a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnalra vagy rövid átfutással elérhetők. (A kapacitás csökkentése egyes területeken nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a hazai kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is jelentős készletek érhetők el.)

Intő jelek mellett fordulatban reménykednek

A 2024-es kilátásokra vonatkozóan intő jel, hogy az új lakásokra vonatkozó építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések számának legutóbbi adatok szerinti 43 százalékos visszaesésével párhuzamosan a szerkezetépítési anyagok gyártóinál jelentkezett a legnagyobb visszaesés, amelynek változatlanul maradása végiggyűrűzhet a többi szegmensen és a teljes építőipari értékláncon.

A MÉASZ elnöksége bízik benne, hogy a csok plusz, valamint az előkészítés alatt lévő lakóépület-korszerűsítési program remélt elindulása együttesen erősítik az építési-beruházási kedvet, egyúttal ezek kedvező fordulatot eredményeznek. A MÉASZ szakmai szempontokat és javaslatokat adott a kormányzat számára a csok plusz finomhangolásához, valamint az előkészítés alatt álló energetikai korszerűsítési programhoz. A tartós fordulathoz fontos továbbá a széles körben igénybe vehető, a jelenlegi forrásoknál alacsonyabb, 5 százalék körüli beruházási hitelkamatok elérhetővé tétele, valamint hosszú távú, országos bérlakásfejlesztési program elindítása is.

Fotó: epitoanyag.hu