Egy most megjelent friss információ szerint a Meta tisztában van azzal, hogy 13 év alatti gyermekek is használják a közösségi média felületeit.

A Meta 2019 eleje óta több mint 1,1 millió bejelentést kapott 13 éven aluli felhasználókról az Instagramon,  de ezeknek a fiókoknak „csak egy töredékét” tiltotta le – derül ki a céggel szemben nemrégiben összeállított keresetből, melyet az USA 33 államának főügyészsége közösen nyújtott be.

A közösségi média óriása „rutinszerűen gyűjtötte” a gyermekek személyes adatait, például tartózkodási helyét és e-mail-címét, ezeket szülői engedély nélkül, megsértve a gyermekek adatvédelmi biztonságát a bírósági beadvány szerint.

A Meta tisztában volt azzal, hogy az Instragram felhasználók milliói 13 év alattiak, ennek ellenére nem csak engedték számukra a platform használatát, de folyamatosan megcélozták és bombázzák őket a mai napig is az olyan reklámokkal, amelyekkel sejthetően potenciális vásárlókká válhatnak.

Vajon csak ennyi veszély leselkedik a gyerekekre?

A folyamatosan növekvő gyermeköngyilkosságok számában is felelőssé tehető a Meta, bár erre még egyetlen tanulmány sem világított rá,

- mondta Havas Hajnalka klinikai szakpszichológus.

Míg a televíziózás ellenőrizhető, addig a Meta korántsem.

Az, hogy a gyermek mit néz a televízióban, látható, hallható a szülők számára is, míg a Facebook, az Instagram és a TikTok nem.

Amíg egy öngyilkossággal kapcsolatos hír csupán egyszer-kétszer jelenik meg a televízió hírműsoraiban, addig az interneten mindez tízszer több alkalommal.

Így a gyermek formálódó személyiségébe teljesen beleég, hogy ez egy elfogadott megoldási forma.

Ha valami ne megy, ki lehet lépni belőle.

Ezt mutatja az is, hogy hazánkban évente egy osztályteremnyi gyermek lesz öngyilkos, ez pedig hatalmas nagy szám.

A 13 év körüli gyermekek most a legveszélyeztetettebbek. Nagyon soknak szülői regisztrációval van saját Facebook-oldala, a szülők nem is sejtik azonban, hogy az algoritmust ezzel nem tudják majd kicselezni. 

A Facebook ugyanis leköveti a gyermek ismerőseit is, figyeli a borítóképváltozásokat, sőt mi több, azt is számontartja, hogy mennyi időt tölt egy átkattintott oldalon.

Így hiába írtuk bele az adatok megadásakor, hogy a gyermek 18 éves, a kereséseiből, böngészési adataiból, online viselkedéséből a Meta algoritmusa tökéletesen tudni fogja, hogy gyermekünk – tegyük fel – csupán 12 éves.

Ezzel az információval rendelkezve pedig máris megszórja neki való hirdetésekkel, reklámokkal, ajánlókkal és mivel az algoritmus sem tökéletes, jönnek majd azok a hírek is, ahol egy kortársa eldobta magától az életet.

Az semmit nem segít, ha a gyermek rányom a hírre, ahol megkérdezik tőle, elmúlt-e már 18 éves. A válasz ellenőrizhetetlen.

Az antidepresszánsok kora

A 10-14 éves gyermekek sokkal nagyobb számban szednek antidepresszánsokat, mint az ezt megelőző időszakban, és nem azért, mert ez a legegyszerűbb út az egészségügyi rendszer megoldási rendszerében, hanem azért, mert szükséges.

Természetesen ugyanez a helyzet a felnőttek esetében is. Manapság a 35 évnél idősebb generáció esetében is közel tizenkétszer többen fogyasztanak vényköteles stresszoldókat, mint pár évvel korábban. 

A közösségi oldalakat nem lehet jól használni, csak használni lehet

Már az óvodás korban elkezdődik a közösségi média használata

Nem egyedi eset, hogy a gyermek már 5-6 évesen a szülei Facebook és TikTok csatornáját nézegeti, mondván, legalább addig mást csinálhat a szülő, a gyermek pedig leköti magát

- mondta el a frisshirek.hu-nak Kiss Szabó Edina budai óvónő. 

Volt olyan gyermek, aki a TikTok-on szerezte meg azt a tudást, hogyan kell felkötnie magát, úgy, hogy az azonnali halált okozzon. Bejött a csoportba a gyermek és tökéltesen megkötötte a magával hozott köntös szalagját úgy, hogy az valóban alkalmas lett volna a saját élet kioltására. 
Ma szinte nincs olyan 5-6 év körüli gyermek, aki ne találkozott volna a közösségi médiával és annak bármely hírével, videójával. Kiskutyás, cicás, lovas videók tarolnak ebben az életkorban, mely csak egy lépés attól a függéstől, ami valóban káros lesz majd a gyermekek számára.