A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tuzson Bence igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztés az eddigi gránitszilárdságú Alaptörvényt tizenkettedszer módosítaná több ponton a digitális állampolgárság, a szuverenitásvédelem, valamint a honvédelem és a honvédség miatt. Rögzítenék, hogy a szuverenitásvédelem, nem más, mint Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, ami az állam minden szervének kötelessége, írta meg a 24.hu

A javaslat alaptörvényi szintre emeli az eddig a honvédelemről szóló törvényben meghatározott alapelvet. A haza védelme nemzeti ügy. Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.
A javaslat több egy szimbolikus döntésnél, az indoklás szerint így már az Alaptörvény rögzíti, hogy a haza védelme nem kizárólag az állam, hanem az egész nemzet ügye, amihez kapcsolódnak az ország lakosságát, a magyar állampolgárokat, szervezeteket terhelő honvédelmi kötelezettségek. A módosítás után a kormány olyan honvédelmi szabályokat is rendezhet rendeletben, amit eddig csak törvény rendezhetett. A kormány a jövőben a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállását rendeletben szabályozná, felhatalmazná a honvédelmi minisztert a részletszabályok megállapítására.
Bekerülne az Alaptörvénybe az is, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet. A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben működő más érdekképviseleti szervezet a Kormány rendeletében meghatározott sajátos szabályok szerint alakulhat és tevékenykedhet.

Az indoklás szerint a honvédelemmel, a Magyar Honvédséggel kapcsolatos alaptörvényi rendelkezések módosításának célja, hogy a kormány eredeti jogalkotói hatáskört kapjon, az alapvető jogokat, kötelezettségeket érintő szabályokat – az Alaptörvény más, ehhez kapcsolódó garanciáját megtartva – törvény helyett rendelet rendezze. A javaslat értelmében az Országgyűlésnek tartózkodnia kell azon rendelkezések törvényi rögzítésétől, amelyek rendeletben is szabályozhatóak. Azt írták, ez biztosítja a kormánynak a hatékony és a változó kihívásokat eredményesen lekövetni képes rendelet megalkotását. A Magyar Honvédség működésére vonatkozó sarkalatos törvényi szabályozási kötelezettséget a módosítás ugyanakkor nem érinti.

Fotó: Hende Csaba és Orbán Viktor megtekintenek egy hadgyakorlatot.