Megszületett a megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, ami alapján már decembertől előbbi 15, míg utóbbi juttatás 10 százalékkal emelkedik. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum 326 000 forintra nő.

Ez nem csak azoknak jó hír, akiknek a fizetése a minimálbérhez igazodik, vagy akik az emelés nyomás magasabb fizetést tudnak kiharcolni maguknak az év végi bértárgyalásokon. Számos juttatás van, melyet a törvény a minimálbér hatályos összegéhez köt, ezek is emelkednek 2023 decemberétől.

Mutatjuk, mely juttatások esetében lehet magasabb összegekre számítani a jövő hónaptól.

A friss megállapodás szerint 2023. decembertől a minimálbér 15 százalékkal 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 000 forintra növekedhet, közölte a Pénzcentrummal a Gazdaságfejlesztési Minisztérum.

Nagy Márton miniszter az ülésen azt ígérte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. Tehát a megállapodás megszületett, a hivatalos rendeletre még várni kell. Az alapján azonban, amit eddig közöltek, arra lehet számítani, hogy már decembertől számos olyan juttatás is emelkedhet, melynek összege a minimálbérhez van kötve.

A minimálbér emelésével emelkedik pédául a táppénz, a GYED és a nagyszülői GYED, diplomás GYED felső határa, a bizonyos betegségekben szenvedők adókedvezménye, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), az álláskeresési járadék legmagasabb összege, illetve a megváltozott munkaképességű dolgozók utáni járulékfizetés-elengedés felső határa.

Kiemelt fotó: Pixabay