Szabó Olivér méhész szívügye a méhek megmentése, életterük növelése és a magyar méz népszerűsítése. A Makóról indult Méhbarát Mozgalomhoz bárki csatlakozhat, aki szeretne a kertjében, földjén, bárhol méhlegelőt létrehozni, - adta hírül a Promenad24.hu.

Minden egyes általunk termelt üveg Szabóméz után 100 forinttal támogatják a vásárlóink a Méhbarát Mozgalmat. Jelenleg Makó környéki földterületeken alakítottunk ki méhlegelőket.
A mozgalom célja az, hogy minél nagyobb életteret adjunk ezzel a kis barátainknak, ahhoz, hogy szorgosan gyűjtögetve porozzák be a virágokat, állítsák elő a mézet, és mindemellett a használt földterületet is tápanyagban gazdagabbá teszik. Ezzel a mozgalommal mindenki nyer. Bárki csatlakozhat, akár egy kiskerttel is

- osztotta meg a Promenad24-gyel Szabó Olivér méhész.

Elárulta, magát a mozgalmat 2023 év elején indította.

Ezek a földek jelenleg mezőgazdasági területeken vannak, nagyon magas fehérjetartalmú növényeket ültettek, azt is be szeretné bizonyítani, hogy a műtrágya mellett más, környezetbarátabb megoldása is létezik a föld hasznos táplálásának.

Olivér szívügye a méhek megmentése, életterük növelése és a magyar méz népszerűsítése. Nagyon szeretné, ha Makó környékén, de országos szinten is egyre többen csatlakoznának a méhlegelők létrehozásához. Folyamatosan kísérletezik azon, hogy megvalósítsa a mezőgazdasági földterületek minél hasznosabb növényekkel való bevetését, méhlegelővé alakítását. Teleptett már tetőre is méhlegelőt. Egy csomag repcemagot is kapnak azok, akik csatlakoznak a Méhbarát Mozgalomhoz. Egy ilyen, 50 beporzónak szolgál táplálékúl később.

A magyar méz egy kincs, rendkívül sok, hasznos élettani hatása van. Sokan nem tudják, hogy lakosságarányosan Magyarországon van a világon a legnagyobb méhsűrűség. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, miközben azt látjuk, hogy szomszédos országokban már valós problémát jelent a méhek életterének csökkenése. Külföldön is meg kell ismerniük az embereknek a magyar méz értékeit, hiszen minőségben világhírű mézekkel versenyezhet

- összegezte.

A fiatal makói méhész ennek érdekében tájékoztató előadásokat tart. A következő Makón lesz, december 7-én, este 6 órától a Szent Gellért Borház és Vendégfogadóban. Azután Szombathelyre, Budapestre megy előadni. Emellett Ausztriába és Szlovákiába is készül, oda kifejezetten a magyar méz népszerűsítése és szakmai kapcsolatok kialakítása céljából.