A magyar gazdaság recesszióban maradt 2023 első felében, ami jelentős csúszást okozott a 2023-as költségvetésben és korrekciót a külső egyensúlyban. Az alacsonyabb nyersanyagárak és az enyhülő finanszírozási feltételek azonban 2024-ben és 2025-ben is támogatják a magyar gazdaság fokozatos fellendülését  állapítja meg az Európai Bizottsági őszi előrejelzésében Magyarországgal kapcsolatban.

Brüsszel szerint az infláció visszaszorul a magas szintről, de a bérek élénk növekedése várhatóan fenntartja az árnyomást – mutat rá az Eurostat adatait elemző Világgazdaság.

A költségvetési hiány az előrejelzések szerint 2023 után is magas marad, tükrözve az elmúlt években elfogadott tartós bevételcsökkentő intézkedések hatását

 teszik hozzá, ezek alapján úgy vélik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén és jövőre is elvéti a kormány a hiánycélt: 2023-ban a költségvetési deficit 5,2 százalék helyett 5,8 százalék, 2024-ben pedig 2,9 százalék helyett 4,3 százalék lesz. 

Fokozatosan indul be a növekedés

Várakozásuk szerint a reál-GDP 0,7 százalékkal zsugorodik, de az infláció mérséklődésével fokozatosan helyreáll, ami lehetővé teszi a jelenleg nagyon szigorú monetáris kondíciók enyhülését. 

A GDP növekedése az előrejelzések szerint 2024-ben 2,4 százalékra, 2025-ben pedig 3,6 százalékra emelkedik.

A fogyasztást a reáljövedelem-növekedés élénkülése és az elővigyázatossági megtakarítások mérséklése segíti elő. Bár a építőipari beruházásokat továbbra is korlátozza a költségvetési konszolidáció és a magas kamatlábak, de a nagy feldolgozóipari működőtőke-projektek várhatóan fellendítik a gépberuházásokat. Ahogy ezek a kapacitások a termelésbe kerülnek, fokozatosan erősítik Magyarország exportteljesítményét  teszik hozzá.