„Az országos rendőrfőkapitány… rendkívüli állapotot hirdet polgári védelemre az intenzív földrengések miatt a Grindaviktól északra fekvő Sundhnjukagigarban” – áll a Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet-kezelési Minisztérium közleményében.

A földrengések nagyságából és intenzitásából arra lehet következtetni, hogy hamarosan vulkánkitörés elé nézünk

- figyelmeztetett a kormány.

Az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) szerint „napokon belül” kitörésre kerülhet sor.

Grindavik falu, ahol körülbelül 4000 ember él, 3 km-re délnyugatra található attól a területtől, ahol a pénteki földrengésrajt regisztrálták. A falu kiürítési terve már elkészült.

Grindaviktól északra a legnagyobb rengést tegnap délután mérték az előzetes adatok szerint 5,2-es volt.

A rendőrség pénteken lezárta a Grindavik felé észak-déli irányú utat, miután a földrengések járhatatlanná tették azt.
Az IMO adatai szerint október vége óta 24 000 rengést regisztráltak a félszigeten; pénteken éjféltől délután 2 óráig közel 800 rengésből álló sűrű rengést figyeltek meg a szakemberek.

Az IMO a magma felhalmozódását észlelte a föld alatt körülbelül 5 km mélységben, mely ha elindul a felszín felé, az vulkánkitöréshez vezethet.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy órák helyett több napba telik majd, mire a magma eléri a felszínt

– áll a közleményben.

Ha egy repedés jelenne meg ott, ahol a szeizmikus aktivitás jelenleg a legmagasabb, a láva délkeletre és nyugatra folyna, így elkerülné Grindavik lakosságát, de ezt előre nem lehet kiszámítani.

2021 óta három kitörés történt a Reykjanes-félszigeten: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában, mind a három az infrastruktúrától vagy lakott területtől távol történt.

Csütörtökön a Grindavik közelében található geotermikus gyógyfürdőiről és luxusszállodáiról híres Blue Lagoon elővigyázatosságból egy újabb földrengésraj után bezárt.

Szintén a közelben található a Svartsengi geotermikus erőmű, amely a Reykjanes-félsziget 30 000 lakosának fő áram- és vízszolgáltatója. Ők is a készenléti tervek szerint folytatják működésüket, várva a vulkán kitörését.

Izlandon 33 aktív vulkáni rendszer van, ami a legmagasabb szám Európában, - írta meg a The Guardian.

Kiemelt fotó: Dailynews