Friss adatok szerint egymillió négyzetkilométerrel dőlt meg a korábbi negatív rekord az Antarktisz körüli tengeri jég éves maximális mennyiségének tekintetében – számol be a Guardian nyomán a Telex

A kutatók attól tartanak, a régió a jég olvadásának új korszakába lépett, és súlyos következményekkel járhat a világ éghajlatára és a tengerszintre nézve.

Az Antarktisz tengeri jegének éves ciklusai vannak: minden évben februárban éri el a legalacsonyabb, szeptemberben pedig a maximális kiterjedését. 1981 és 2010 között átlag 18,71 millió négyzetkilométer volt a jégtakaró kiterjedése. 2023-ban 1,75 millió négyzetkilométerrel elmaradt a hosszú távon jellemző átlagtól, idén szeptember 10-én pedig 16,96 millió négyzetkilométert mértek, ez volt a maximum, erről a számról csökkent. 

A melegedés folyamatát jelzi az is, hogy két őshonos virágzó növény terjedése ötszörösére gyorsult az elmúlt tíz évben - olvasható az szmo oldalán. A globális felmelegedés mellett a fókaállomány ritkulása is a hozzájárulhatott az Antarktisz kivirágzásához.

Az Antarktisz két őshonos virágos növénye is virágzik a nyári hőhullámok és az emelkedő hőmérséklet közepette, írja a lap szerint az IFL Science. Tudósok szerint mindez az ember okozta éghajlatváltozás következménye lehet, és

akár azt is jelezheti, hogy a jéggel borított kontinens elérte a fordulópontját.

A zord körülmények miatt az Antarktiszon mindössze két őshonos növény él: az antarktiszi sédbúza és a felemásvirágú szegfű. Az olaszországi Insubria Egyetem tudósai tavaly publikáltak egy tanulmányt, melyben 2009 és 2019 között figyelték a két növényt a Signy-szigeten, mely fontos fészkelőhely számos tengeri madár számára az Antarktiszon. Ezt követően összehasonlították ezeket a megfigyeléseket az előző ötven évben végzett felmérésekkel.

Az olasz tudósok arra jutottak, hogy a két növénypopuláció az utóbbi tíz évben robbanásszerűen megnőtt. Valójában csak az utóbbi évtizedben annyival gyorsabban terjedtek, mint a megelőző ötven évben. Ráadásul ez a növekedési ütem szorosan összefügg a levegő hőmérsékletének melegedési tendenciájával, mely 2012 nyarán indult meg az Antarktiszon.

Becslések szerint az évszázad végére az Antarktiszon a hőhullámok az éghajlati válság következtében további 5-6 Celsius-fokkal emelkedhet a hőmérséklet, ami drasztikus változásokat eredményezhet a kontinensen.

A növények robbanásszerű terjedése már azt jelezheti előre, hogy az Antarktisz estében közel lehet a globális felmelegedés miatti fordulópontot.

Fotó: Pexels