Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a Twitteren reagált az elhangzottakra, szúrta ki a hang.hu. Kiemelte, Orbán ezzel újra az agresszor álláspontjára helyezkedett. 

„Orbán Viktor abszurd nyilvános álláspontja ismét demonstratív módon sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot. Ez Európa megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése. Ez az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna és közvetve Európa további rombolására...”

Podoljak szerint itt az ideje, hogy Magyarország felismerje, Ukrajna az ellentámadással saját területeit és lakosságát szerzi vissza, „ez pedig igazságos és kötelező”. A tanácsadó hozzátette, hogy amennyiben Orbán valóban az áldozatok miatt aggódik, akkor hívja fel „barátját”, Vlagyimir Putyint, hogy vonja ki az orosz erőket Ukrajna szuverén területéről. „Akkor vége a háborúnak. Nincs több áldozat. Egyedül a megszálló fegyveres erejének és felszerelésének teljes kivonása jelentheti a háború befejezését. Hallott bárki ilyen felhívást Orbántól Oroszországhoz?” – tette fel a kérdést a tanácsadó.

The absurd public position of @PM_ViktorOrban once again demonstratively insults the values of the European Union and international law in general. This is a deliberate humiliation of Europe and condonation of Russia's terrorist actions. This is a deliberate justification of the…

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) June 2, 2023

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala