A 19,27 milliárdos adózott eredmény pedig majdnem duplája a 2021-es profitnak.

A 24.hu nézte meg kaszinók éves beszámolóit, amiből kiderül, hogy ezek a cégek pénzeszközei az év végén meghaladták a 21 milliárd forintot, amiből 19 milliárd bankbetétben az MKB-nál, illetve a Gránitbankban kamatozott.

Az állam által áttestált kaszinókoncessziós jog birtokosa eddig minden évben kasszát robbantott:

  • a néhai kormánybiztos, Andy Vajna kaszinói a csúcson egy év alatt 12 milliárd nyereséget hoztak (már Vajna örököseinek).
  • Az üzlet 2020 tavaszi átvétele után, Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdonlása alatt 2020-2021-ben összesen 19 milliárd forintot hoztak a kaszinók. Akkor azt írtuk, hogy két év alatt megtérült a páros befektetése.
  • 2022-ben minden rekord megdőlt a 19,27 milliárdos profittal, ennek az évnek a végén jelent meg kaszinótulajdonosként a miniszterelnök informális tanácsadója, Habony Árpád.

A Garinvest Projekt Zrt.-ben meglévő 32,94 százalékos üzletrészét vette át Habony. A cég annak a Las Vegas Casino Zrt.-nek a tulajdonosa, amely az öt budapesti kaszinót (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Atrium) és több online platformot 2056-ig koncessziós engedéllyel üzemeltető cégcsoportot tulajdonolja. A kaszinók a jegyzőkönyv szerint 20,4 milliárd forint osztalékot fizettek a Garinvestnek.

A Garinvest Projekt tulajdonosai úgy döntöttek, hogy összesen 15 milliárd forint felvehető osztalékként, amit a részvényeseknek június 2-ig kell kifizetni. Ez azt jelenti, hogy a fennálló tulajdoni arányok alapján ennek közel harmada, 5 milliárd forint Habony érdekeltségéhez kerül. A cég másik tulajdonosa Garancsi István nagyvállalkozó – Orbán Viktor „kötélbarátja" –, neki 67,06 százalékos tulajdona van a zrt.-ben, így ő duplaannyi, azaz 10 milliárd forin osztalékot vehet fel.

Fotó: Jámbor András Facebook-oldala