Orbán Viktor miniszterelnök, a rendezvény főszónoka mellett elfogadták a meghívást hivatalban lévő és korábbi kormányfők, európai pártelnökök és európai parlamenti képviselők is.

Érkezik két amerikai kongresszusi képviselő, volt és leendő szenátorok - Rick Santorum és The Kari Lake -, valamint az Egyesült Államok korábbi igazságügyi minisztere és legfőbb ügyésze mellett tagállami miniszterek, szövetségesek Mexikótól Izraelen át Japánig - írták. Mint olvasható, a május 4-5-i konferencia felvezető sajtótájékoztatóján Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója elmondta, hogy

a magyar békepárti álláspont illeszkedik a Nyugat geostratégiai víziójához: aki valóban az európai és a transzatlanti érdekeket tartja szem előtt, az békepárti.

Szánthó Miklós Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (American Conservative Union) vezetőjének jelenlétében úgy fogalmazott: 2023-ban "újra Magyarországra érkezett a világ legnagyobb konzervatív dzsemborija", mert az Alapjogokért Központ tavalyi rendezvénye óriási siker volt, és ez az egész jobboldali magyar közösség sikere is - olvasható.

A főigazgató szerint a CPAC Hungary bizonyíték arra, hogy

az Egyesült Államok nem egyenlő Joe Bidennel, nem egyenlő a szélsőbaloldali adminisztrációval és nem egyenlő a woke-izmussal, mert Magyarországnak Amerikában is vannak barátai, akik hisznek Istenben, a családban és a határvédelemben". Ezért "idén is megvalósítjuk a liberálisok rémálmát

- fogalmazott konferenciáról. Szánthó Miklós azt hangsúlyozta: "együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség lennénk" - idézte az antiszemitizmussal vádolt Wass Albertet a főigazgató - , mert "csak együtt tudunk kiállni Istenért, hazaért, családért".

Csak együtt van erőnk a békéhez is

- fogalmazott, majd úgy folytatta: mert "miközben együtt ítéljük el az orosz agressziót és kiállunk Ukrajna szuverenitásáért, vezető amerikai politikusokkal, mint Donald Trump és Kari Lake, együtt mondjuk, hogy a vérontás befejezésére, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség". Matt Schlapp - a bejegyzés szerint - elmondta, hogy azért érkezik ismét Budapestre a CPAC, mert

van valami közös az amerikai konzervatívokban és a magyarokban. (...) Ellenállunk a globális bajkeverőknek, akik meg akarják mondani, hogyan kell élni és kire kell szavazni.

Szerinte a jelenlegi Amerika egy része elfelejtette a tanításokat Istenről, a hazáról és a családról, riasztó méreteket öltenek az abortuszadatok, a családok és a közösségek dezintegrációja, a vallásszabadság és az egyházak elleni támadások. "Budapesten megfordították ezeket a trendeket, nem ellenséges a kormány a gyermekeket vállalókkal, és nem engedi a gender-agymosást" - fogalmazott Matt Schlapp a bejegyzés szerint. Matt Schlapp az orosz-ukrán háború kapcsán arról beszélt, hogy

ha Trump elnök jelenleg is hivatalban lenne, ez az invázió soha nem történt volna meg

- olvasható. A jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozását, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) május 4-5-én tartják Budapesten. A konferencia mottója idén "Együtt erő vagyunk!", a középpontban a nemzeti erők nemzetközi együttműködése áll.

A kiemelt kép forrása: az Alapjogokért Központ Facebook-oldala