Kilőtték a Svájcból egészen Kelet-Magyarországig vándorló farkast - írta meg a Boon.hu információját a Telex.

Az M237 jelű állatot Hidasnémeti környékén érhette a halálos találat.

Összesen 700 kilométert is meghaladó távot tett meg egy év alatt a farkas. A svájci Surselva régióból indult el, február közepén pedig Budapest környékén is elsétált. Március végén érzékelte egy nógrádi vadkamera, és a jelek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye felé vette az irányt. A Boon.hu értesülése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja az esetet. A Tele megkereste a hatóságot, de egyelőre nem kaptak választ.

Úgy tudni, hogy a farkas 2021-ben láthatta meg a napvilágot, és tavaly tavasszal indult útnak. Az egy természetes folyamat, hogy a fiatal hímek felkerekednek, és elhagyják saját falkájukat, mert területet keresnek ivarérettségük eléréséig, azaz körül-belül 22 hónapos korukig. A farkas útját rögzítő egyesület Facebook-oldalát a lap idézve azt írja, hogy volt már arra példa, hogy

egy-egy példány vándorlását nyomon kísérik, azt mégis ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy egy farkas honnan hová jut el.

A most kilőtt farkas által megtett 700 km még nem rekord, de azért a leghosszabbak közé tartozik azok körül, amelyeket a Wolf Switzerland Group nevű egyesület megfigyelt. A farkasok a kontinensen védettek, emlékeztet a Telex, a tagállamok kormányai azonban egyéni esetekben engedélyezhetik kilövésüket. Ez a sors várt a GW950m jelzésű négylábúra is, aki Ursula von der Leyen pónilóvának életét oltotta ki tavaly szeptemberben.

A kiemelt kép forrása: a Gruppe Wolf Schweiz Facebook-oldala