Magyarország több tiszteletet érdemel - így reagált a finn és svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos vitára a Fidesz-frakció az MTI-hez még szerdán elküldött közleményében.

A kormánypártok elkötelezettek a NATO fenntartásában, bővítésében, megerősítésében. Ugyanakkor most azok az országok kérnek Magyarországtól segítséget a csatlakozáshoz, amelyek az elmúlt években "számtalan alkalommal sértegették és igaztalanul vádolták a hazánkat". Magyarország több tiszteletet érdemel! - írták.

"A finn és svéd NATO-csatlakozáshoz meg fogjuk adni a támogatásunkat, de ezt meg kell előznie a vitarendezésnek, éppen ennek érdekében látogat parlamenti delegáció jövő héten a két országba" - áll a Fidesz-frakció közleményében.

A Fidesz vizsgálóbizottsága négy főből fog állni, és ezt eddig is lehetett tudni, hogy tagja lesz Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetője is.

Most az is kiderült, hogy ki lesz a másik két tag. A Hvg.hu-nak Vajna Márton, a Fidesz EP-delegációjának titkára elmondta, Győri Enikő és Schaller Baross Ernő csatlakozik még a küldöttséghez. Épp akkor utaznak majd Svédországba, amikor Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is ott lesz.

Az utazás miatt legkorábban március 20-án születhet döntés a csatlakozásról a magyar parlamentben.

Fotó: pixabay.com