Marokkó remek teljesítménnyel végzett az F csoport élén: gól nélküli döntetlent játszott az előző vébé ezüstérmesével, Horvátországgal, 2-0-ra verte a négy éve elődöntős Belgiumot, majd 2-1-re győzte le Kanadát. Az észak-afrikai válogatottnak történetes során mindössze másodjára jött össze a nyolcaddöntő, ami 1986-ban a végállomást  jelentette a csapatnak.

A kései utódok tehát rekorddöntésre készültek. Az Euronews arról számolt be,

több spanyol imám is felszólalt, arra kérve a marokkói drukkereket, hogy bármi is lesz a mérkőzés végeredménye, ne kezdjenek fékeveszett tombolásba a meccs lefújása után.

A hvg.hu szemléjében azt írta, hogy a spanyol hatóságok azért elővigyázatosak voltak: Madridban jelentősen megnövelték a rendőri készültséget.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Belgium legyőzése után a marokkói szurkolók autókat rongáltak meg és gyújtogattak a brüsszeli városközpontban.

Az E jelű négyesben Spanyolország meglepetésre kikapott az utolsó csoportmérkőzésén Japántól – a korábbi világbajnok három percig még kiesésre is állt... A spanyolok szerencséjére Németország végül nyert Costa Rica ellen, így a saját vereségük ellenére is továbbjutottak a második helyen. Az ibériaiak persze azért maguk is tettek a nyolcaddöntőért, hiszen korábban 7-0-ra verték Costa Ricát és 1-1-re végeztek Németországgal.

A Marokkó-Spanyolcország nyolcaddöntőre azonban – hogy finoman fogalmazzunk... – a tét rányomta a bélyegét.

Gól nélküli döntetlennel vonultak a szünetre a csapatok. A spanyolok mezőnyfölényben játszottak, de jobbár csak a tizenhatos előtt, a felállt marokkói védelemmel szemben járatták körbe a labdát. Az észak-afrikai csapat időnként kiszabadult a szorításból és akkor veszélyesnek tűnő támadásokat vezetett, de komolyabb helyzete csak egy volt: egy fejes szállt fölé.

Spanyolország az 55. percben találta el először a kaput: Asensio szabadrúgásból gurított a labdát Dani Olmo elé, aki éles szögből nagy erővel lőtt kapura, de a kapus Bunu hárított. A mérkőzés legnagyobb helyzete a rendes játékidő 95. percében alakult ki. Olmo szabadrúgásból tekerte középre a labdát, nem ért bele senki és így lett veszélyes, bravúr kellett a marokkói hálóőrtől.

Kilencven perc alatt nem született döntés, következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

Sokáig a ráadásban sem találták egymáson a fogást a csapatok. A 123. percen aztán Spanyolország megnyerhette volna a meccset, de balszerencséje volt: a csereként beállt Sarabia kapásból lőtt, de a labda a hosszú oldali kapufát súrolva hagyta el a pályát.

Következhetett a tizenegyespárbaj!

Az idegek csatájában a spanyolok háromszor hibáztak – Sarabia újabb kapufát lőtt, Bono kapus két lövést hárított –, az észak-afrikaiak pedig csak egyszer, így

Marokkó bejutott a legjobb nyolc közé, Spanyolország pedig búcsúzott a világbajnokságtól.

A győztes a ma esti Portugália-Svájc találkozó nyertesével találkozik a negyeddöntőben.

NYOLCADDÖNTŐ

Marokkó–Spanyolország 0–0, tizenegyesekkel 3–0
Egyetemváros Stadion, 44 667 néző. Vezette: Fernando Rapallini (argentin)
Marokkó: Bunu – Hakimi, Szaissz, Agerd (El-Jamik, 85.), Mazraui (Attijat, 82.) – Unahi (Benun, 120.), Amrabat, Amallah (Seddira, 82.)– Zijes, en-Nesziri (Szabiri, 82.), Bufal (Ezzalzuli, 66.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi.
Spanyolország: Unai Simón – Marcos Llorente, Rodri, Laporte, Alba (Baldé, 98.) – Gavi (Soler, 63.), Busquets, Pedri – Ferrán Torres (N. Williams 76.; Sarabia, 119.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Olmo, 98.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

Fotó: A marokkói játékosok, miután 3-0-ra győztek a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkőzés 0-0-ra végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án. MTI/EPA/Tolga Bozoglu