Se szeri se száma a decemberi programoknak a Tolna megyei kistelepüléseken, a Frisshírek a teljesség igénye nélkül vette sorra az adventi eseményeknek.

A Mikulás idén is ellátogat Aparhantra. A gyerekeket arra kérik, hogy írjanak neki levelet, melyben elmesélik, lerajzolják az elmúlt egy évet, hogy milyen jó gyerekek voltak. A levelet 2022. december 4. 20.00 óráig várják a Mikulás háza melletti postaládába. December 6-án este a levelet író gyerekekhez ellátogat a Mikulás, aki ezért azt kéri, hogy írják rá a levélre a címüket, hogy könnyebben odataláljon hozzájuk.

Harmadik alkalomal rendezik meg az adventi ablakdíszítést Bátaapátiban. A résztvevők egy utcára nyíló ablakot díszítenek fel az adott napra, december 24-ig minden nap új ablakban gyúlnak fel a fények és az adott napot jelölő szám 17 és 20 óra között. A szervezők egy kis várakozást és vidámságot szeretnének becsempészni ezzel a jelenlegi kiszámíthatatlan időszakban.

Csibrák Község Önkormányzata ünnepváró zeneszóra hív mindenkit egy mikulásnapi és Adventi Ünnepi műsorra, melynek időpontja 2022. december 03. napjának 11.00 órája. Az előadó Kovács Gábor muzsikus, aki a hangszerei segítségével minden résztvevőt ráhangol a közelgő ünnepekre.

Dalmandra december 6-án látogat el a Mikulás, és az iskola valamint az óvoda környékén lehet ezen a napon számítani a felbukkanására.

December 1-je és 24-e között ismét útjára indul a döbröközi élő kalendárium és minden nap más ablakában gyullad fel az adventi fény. A fények minden nap 17 órakor gyulladnak fel és 19 óráig világítanak az ablakokban. Itt a programhoz egy kis játék is kapcsolódik, aki megtalálja az aznap kinyíló ablakot, le kell fotóznia és feltöltenie a megadott helyre, a legszorgosabb “ablak-vadászoknak” ajándékkal kedveskednek a szervezők.

Györe Község Önkormányzata a Templom iskolával együttműködésben az idén is szervez Adventi vásárt, melynek időpontja december 9.

Falukarácsonyt rendeznek Györkönyön a Művelődési házban december 11-én 14:30 órai kezdettel, ahol fellép a Györkönyi Napsugár Óvoda és a Györkönyi Német Nemzetiségi Általános Iskola. Ünnepi beszédet fog mondani Kasza Gábor evangélikus lelkész, Braun Zoltán polgármester és Krausz Jánosné. A szeretetvendégségről a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Hagyományörző Egyesület és a Györkönyi Pincehegyért Egyesület gondoskodik. Az óvoda sütemény- és kézműves vásárral vár mindenkit.
A Györkönyi Evangélikus Templomban adventi zenés áhitatokat rendeznek. December 4-én vasárnap 17:00 órától Kasza Gábor, a Györkönyi Pincehegyi Cimborák és gyertyagyújtás várja az érdeklődőket. December 11-én Surányi Réti Katalin és Balogh László katolikus kántor koncertje lesz szintén gyertyagyújtással. December 18-án 17:00 órakor a gyertyagyújtás mellett Vadász Dániel és a Szikra zenekar várja az odalátogatókat.

Izmény Község Önkormányzata is megvalósítja az élő adventi kalendáriumot. Itt is lesz játék, az aktuális ablakokat le lehet fotózni, a képeket megosztják településük Facebook oldalán.

Kajdacson a Polgármesteri Hivatal előtt lesz gyertyagyújtás és programok minden adventi vasárnap. December 4-én 15:30-tól a kajdacsi iskolás gyerekek műsorát láthatjuk, majd 16:00 órától koncertet ad a Kajdacsi Református Főnix Kórus a faluház rendezvénytermében. December 11-én 15:30-tól a Kajdacsi Dalárda, Világ Attila-vers, iskolás gyerekek műsora adventi történet felevelenítésére hívják az embereket a gyertyagyújtás mellett. 18-án folytatódnak az események, 15:30 órától a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánccsoport, a Kajdacsi Búzairág Dalkör, iskololás gyerekek műsora, polgármesteri köszöntő, gyertyagyújtás és a falu karácsonyfájának közös díszítésére invitálják az embereket. Mindhárom alkalommal szeretet vendéglátással várják az odalátogatókat.

Kakasd településen az előző évek sikerére tekintettel idén negyedik alkalommal szervezik meg falun belül a "Hagyj el egy mikuláscsomagot” kezdeményezést. A gyerekeket arra kérik, hogy december 6-án kedden reggel az óvodába és iskolába menet járjanak nyitott szemmel és útközben fognak találni csomagokat. Az esemény arról szól, hogy aznap aki csak tud, hagyjon el egy csomagot, könyvet, vagy egy tábla csokit egy padon, buszmegállóban, párkányon, kerítésen, villanyoszlopon, játszótéren, bárhol, ahol sok kisgyerek megfordul. A csomagon szokott lenni 1-1 üzenet, például, hogy "Azért hagytalak el, hogy szebbé tegyem a napotokat, vigyél haza!”. A kezdeményezéssel mosolyt szeretnének csalni a kakasdi gyerekek arcára.

Kéty Község Önkormányzata idén első alkalommal várja adventi ablakdíszítéssel az érdeklődőket. December 1. és 24. között 24 napon keresztül minden nap 1 ablak fotója felkerül az önkormányzat Facebook oldalára. A feltöltött fotók közül az első 3 legtöbb szavazatot kapó készítő ajándékban részesül.

December 5-én fog ellátogatni a Mikulás Kocsolán a vendégházba. A gyerekeket kérik, hogy készüljenek verssekkel, énekekkel, mert a Télapó bácsi ennek nagyon örül és a zsákjában tartogat nekik valami meglepetést. Délelőtt 10 órától az óvodás gyerekeket, délután 13 órától az iskolásokat várják. Szintén a vendégházban kerül megrendezésre a település karácsonyi vására december 16-án 15 órától, ahova kicsiket nagyokat, szülőket és nagyszülőket is várnak. A helyszínen kézműves termékekkel, karácsonyi ajándéktárgyakkal, helyben készült finomságokkal, forralt borral, meleg teával várnak mindenkit. A szórakozásról az óvodások és az iskolások ünnepi műsora és a Dombóvári Zenész Egyesület karácsonyi koncertje gondoskodik.

Koppányszántó is útjára indítja élő, világító adventi kalendáriumát. December 1. és 24. között minden nap felgyulladnak a fények valamelyik ház ablakában. Karácsony közeledtével napról napra egyre több ablak fog ünnepi díszt ölteni, szentestén pedig minden ablak ünnepi fényben fog ragyogni.

Kölesdre motoros Mikulások érkeznek december 4-én 14:00 és 14:30 között! Szeretettel várnak mindenkit a régi piactéren egy kis meglepetéssel, előte felvonulnak a faluban.

A Szironta Együttes adventi műsora lesz látható és hallható Kurdon a Római Katolikus templomban december 21-én 17 órától. Jól csengő választásnak ígérkezik hazánk meghatározó harangzenekarának, az USA-t és Európa több országát is megjárt együttesnek az előadása, melyben különleges hangszerek, amerikai kéziharangok, handbellek szólalnak meg. A koncerten, mely ingyenes, ismert és elfeledett karácsonyi dallamok, klasszukus zeneművek csendülnek fel kb. 40 percben.

December 3-án 16:30 órakor kerül megrendezésre a lengyeli faluházban a település adventi estje. Fellép a Németh - Stix Duó és a Glück auf Nagymányoki Német Hagyományörző Egyesület kórusa.

Nagydorogon ünnepi kültéri dekorációk versenyét hirdettek. Az idei évben nem napról-napra sétálhatnak a helyiek, hanem kedvükre barangolhatnak a faluban a szebbnél szebb dekorációkban gyönyörködhetve. A díszítéseket december 3.-9-ig kérik elkészíteni, a dekorációk fotózása december 10.-14. között történik a Kulturális és Szociális Bizottság tagjai által. Szavazni december 17-én éjfélig lehet a nagyközség Facebook oldalára feltöltött fotókra. Szintén Nagydorogon kerül megrendezésre december 18-án 16 órakor az ünnepi karácsonyi műsor a Napsugár Vendéglő előtti téren. A szervezők színes műsorral, szerény vendéglátással és meleg szeretettel várják az érdeklődőket. A fellépők: a Nagydorogi Sztáray Református Kórus, a Magnificat Katolikus Kórus, a Szivárvány Óvoda ovisai, Dancs Annamari operetténekes, valamint verset mond Rózsa Istvánné és Lückl Lotti. Az Óvoda Szülői Munkaközösségének szervezésében jótékonysági süti vásár megtartására kerül sor.

Nak településen is elindítják hagyományteremtő szándékkal a világító adventi kalendáriumot, itt is december 1. és december 24. napja között minden nap egy újabb feldíszített, utcafronti ablakon fognak megjeleni a kivilágított számok. Ugyanitt Mikulás Futást rendeznek 2022. december 4-én 11 órától a Szittári kanyarban. A Mikulásnak december elején nagyon sok a dolga, világszerte milliók várják. Hogyan máshogy érhetne oda mindenhova időben, ha nem futólépésben? A szervezők kérik, hogy a futáson résztvevők öltsenek magukra valami "mikulásosat”, mikulássapkát, rénszarvasfület, de szívesen látják a krampuszokat is. Mindenki, aki teljesíti a távot, célcsokit kap a finishben. A településen a közös gyertyagyújtás sem maradhat el, december 4-én, 11-én és 18-án ugyancsak a Szittári kanyarban rendezik meg, advent negyedik vasárnapján forralt borral, forró teával és kaláccsal is várják az odaérkezőket.

Faddon az önkormányzat karácsonyi adománygyűjtést szervez a településen élő nehéz helyzetű családok és az idős rászorulók részére. Tartós élelmiszer és édesség felajánlásokat várnak december 15. napjáig a Béri Balogh Ádám Művelődési Házban elhelyezett gyűjtőpontokon. A gyűjtés sikerének alapjául az önkormányzat 300 000 forintot, a képviselő-testület pedig 100 000 forint értékű adományt ajánl fel saját költségvetéséből.

Fotó: Aparhant Önkormányzat Facebook oldala, forrás: a települések honlapjai és Facebook oldalai