Eltűnik a polcokról a Mozart-golyó
A híres Mozart-golyó gyártása leállt Ausztriában, de a termelés valószínűleg csak ideiglenesen szünetel, és más országokban folytatódhat.
A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült az Echten Salzburger Mozartkugel. Az eredeti gyártó, a Salzburg Chocolate cég 2021-ben csődbe ment, ami után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás. Azonban a nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és energiaköltségek drasztikus növekedése miatt a termelés jelentősen visszaesett.
Az utolsó Mozart-golyó december 5-én készült el, de a gyártás valószínűleg csak ideiglenesen állt le. A hírek szerint a termelést Lengyelországban vagy Csehországban indíthatják újra.
A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Leszármazottainak van egy cukrászdája a belvárosban, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Mivel Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.