Minimálbér-emelés: új rendelettervezet az NGM-től

Az NGM éjszaka közzétett egy rendelettervezetet, amely szerint a minimálbérnek el kell érnie az átlagbér felét. Ez jelenleg 301 ezer forintot jelentene.

Az éjszaka megjelent rendelettervezet célja, hogy egy európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültessen a magyar gyakorlatba. A tervezetben szerepel, hogy a minimálbér és a bérminimum összegének meghatározásakor törekedni kell arra, hogy ezek elérjék az előző év adatai alapján számított bruttó átlagkereset 50 százalékát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utoljára a 2024. júliusi átlagbért publikálta, amely 602 200 forint volt. Ennek alapján a minimálbér 301 100 forint lehetne, ami a jelenlegi állapothoz képest 12,85%-os emelést jelentene. Ez az érték közel áll az NGM által korábban kalkulált 12%-os emeléshez.

A jogszabálytervezet szövege szerint a minimálbér elérésére törekedni kell, de nem kötelező érvényű. A Bankmonitor szakértői szerint extrém gazdasági helyzetben ettől a kéréstől el lehetne térni.

Fontos megjegyezni, hogy a tervezet szigorúan véve az elmúlt év adataiból indul ki. A 2023. augusztus és 2024. július közötti béradatok átlaga alapján a minimálbér 288 617 forint lenne. Ezért lényeges, hogy hosszú távon hogyan fogják alkalmazni ezt a kitételt.

Érdekesség, hogy a minimálbér és a bérminimum értékének meghatározásához azonos küszöbértéket használnak, ami arra enged következtetni, hogy középtávon a két bérszintet összeolvasztanák. Azonban jelenleg jelentős különbség van a két bérszint között, így ez egy lépésben nem valósítható meg.

A szakszervezetek igényei és Nagy Márton ígérete is beteljesülhet a rendelettervezet alapján. A társadalmi egyeztetés október 4-ig tart, és a következő években 11-12%-os minimálbér-emelés várható.