Trump és Zelenszkij találkozója: Az amerikai látogatás részletei

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij pénteken találkoztak a Trump-toronyban, miután Trump korábban élesen kritizálta az ukrán elnököt.

Donald Trump bejelentette, hogy péntek reggel a Trump-toronyban találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó híre azért érdekes, mert Trump és a Republikánus Párt korábban élesen kritizálta Zelenszkijt, aki az Egyesült Államokban indított körutat. Trump szerint Ukrajna megsemmisült, és az USA által adott segélyek összegét is bírálta.

> „Soha nem lehet helyreállítani az elpusztított városokat, soha nem lehet visszahozni a meghalt embereket. Ha egy rossz egyezséget kötöttünk volna, az is jobb lett volna, mint ez. Ukrajna egy kicsit engedett volna, és ma mindenki élne” – fogalmazott Trump.

Trump azt is kijelentette, hogy Zelenszkij nem hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, és továbbra is dollármilliárdokat adnak egy olyan embernek, aki nem hajlandó alkut kötni.

Zelenszkij amerikai látogatása

Zelenszkij múlt vasárnap érkezett az Egyesült Államokba, és azóta azon dolgozik, hogy meggyőzze az amerikai vezetést Ukrajna támogatásának növeléséről. Találkozott Joe Bidennel és Kamala Harris alelnökkel is.

Joe Biden bejelentett egy új, 2,4 milliárd dolláros fegyvercsomagot Ukrajnának, amely légvédelmi eszközöket, drónokat és levegő-föld rakétákat tartalmaz. Biden összességében közel 8 milliárd dollárnyi segítséget nyújt Ukrajnának a háborúban.

Kamala Harris megerősítette, hogy az USA továbbra is támogatja Ukrajnát. Harris beszélt az utóbbi időben a tengerentúlon is egyre népszerűbb területet a békéért elképzelésről, amely szerinte veszélyes és elfogadhatatlan.

Zelenszkij bemutatta Bidennek az ukránok „győzelmi tervét”, és a két elnök október 12-én újabb találkozót tart Németországban.

Az ukrán elnök szerint az ukrán atomerőművek is veszélyben lehetnek, miközben az orosz hadsereg tovább nyomul Kelet-Ukrajnában.

Trump és Zelenszkij találkozója

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij helyi idő szerint péntek délelőtt együtt jelentek meg a New York-i Trump-toronyban.

> „Megtiszteltetés, hogy az elnök velünk van, aki sok mindenen ment keresztül” – fogalmazott Trump a mellette álló Zelenszkijre utalva, aki a találkozóval kapcsolatban elmondta: „Megbeszéljük, és meglátjuk, hogy mire jutunk”.

Az ukrán elnök kifejtette, hogy neki és Trumpnak „közös a véleménye, hogy az ukrajnai háborút meg kell állítani”, továbbá kihangsúlyozta, fontosnak tartotta, hogy mindkét amerikai elnökjelölttel találkozzon.

A republikánus jelölt elmondta, hogy ő és Zelenszkij „nagyon jó kapcsolatot” ápolnak, illetve megjegyezte: „Putyin elnökkel is kiváló a kapcsolatom”.

> „Azt hiszem, ha győzünk (szerk.: utalva itt az idei amerikai elnökválasztásra), akkor nagyon gyorsan megoldjuk” – mondta Trump, Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően.

Zelenszkij azonnal reagált Trumpnak a Putyinnal való pozitív kapcsolatáról szóló megjegyzéseire, és azt mondta, hogy reméli, hogy a kettejük viszonya jobb, mint ami Putyin és Trump között van.

Republikánus reakciók

Vezető republikánusok nem örülnek a találkozónak, és kritizálták Zelenszkij pennsylvaniai látogatását. Pennsylvania csatatérállam a novemberi elnökválasztásokon, és a republikánusok kampányeseményként értékelték Zelenszkij programját. Néhány kongresszusi republikánus az utazást kampányállomásnak nevezte, különösen azért, mert Pennsylvania fontos csatatér állam, amely várhatóan döntő lehet a novemberi amerikai választásokon.