Orosz előretörés Huljajpole és Marinivka irányába

Az orosz csapatok elérték Huljajpole város külterületeit és elfoglalták Marinivkát, miközben Szeljdove bekerítésére törekednek.

Az orosz csapatok elérték Huljajpole város külterületeit, amit Jevgenyij Balickij, a megszállt zaporizzsjai területek kormányzója is megerősített. Balickij szerint az előretörés nem jelentős, és nem Zaporizzsjában van a fő műveleti irány. Ezen kívül beszámolt az orosz haderő humanitárius segítségnyújtásáról is a régióban.

Huljajpole egy 14 ezres kisváros Zaporizzsja megyében, északra Pokrovszk található. Ha Huljajpole elesik, Pokrovszk déli irányból komoly veszélybe kerülhet. Az orosz katonák Huljajpolét elérték, amit ukrán térképek is megerősítenek. A Liveuamap szerint az orosz csapatok Marfopil melletti agglomerációt érték el, ami két kilométerre van Huljajpole belső területeitől.

Eközben az orosz hadsereg elfoglalta Marinivkát, egy kis falut Szeljdove és Novohrodivka között, Pokrovszk térségében. Az orosz haderő most északról és délről is próbálja bekeríteni a 20 ezres lélekszámú Szeljdovét, miután tegnap Ukrainszk esett el a várostól délre. Marinivka elfoglalását az orosz védelmi minisztérium jelentette be, akik sokszor túlzó jelentéseket közölnek az ellenséges veszteségekről, de a települések elfoglalását általában pontosan, sőt késve jelentik. A Liveuamap is megerősítette Marinivka elfoglalását, és az ukrán elemzőház szerint az orosz katonák már Szeljdovét is elérték.

A Reuters drónfelvételeket közölt Vuhledárról, amelyet két éve ostromol az orosz haderő, és amelyet a hírek szerint Oroszország csapatai most teljesen bekerítettek. Egyes orosz források szerint teljesen bekerítette már Vuhledárt az orosz hadsereg, ukrán oldalról erről még nem érkezett megerősítés. A helyzet ugyanakkor mindenképpen cudar: a LiveUAMap interaktív térképe szerint nagyon közel áll a kisváros a teljes, fizikális bekerítéshez.