Orbán Balázs kijelentései az 1956-os forradalomról és az orosz-ukrán háborúról nagy vihart kavartak

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, kijelentette, hogy Magyarország nem követné Zelenszkij védekező politikáját, ami nagy felháborodást váltott ki. Orbán Viktor miniszterelnök szerint politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott.

Orbán Balázs kijelentései

Orbán Balázs a Mandiner podcastjában kijelentette, hogy Magyarország nem követné Zelenszkij védekező politikáját, mert óvatosan kell bánni a magyar életekkel. Szerinte az 1956-os forradalom tanulsága, hogy óvatosnak kell lenni, és nem szabad felelőtlenül háborúba vinni az országot.

Orbán Viktor reakciója

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban reagált Orbán Balázs kijelentéseire, és kijelentette, hogy politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott, ami hiba volt. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a kormány az 1956-os forradalom örökségének talaján áll, és az orosz-ukrán háború kérdéseibe nem szabad beemelni a magyar történelem szent és sérthetetlen hőseit.

Orbán Viktor szerint Magyarország mindig megvédi magát, és az Alaptörvény is kötelezővé teszi a haza védelmét. Hozzátette, hogy nincs kétsége egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem, és biztos benne, hogy Orbán Balázs is harcolna a hazáért, ha arra lenne szükség.

Ellenreakciók és további vélemények

Lipták Béla, '56-os hős, élesen kritizálta Orbán Balázs kijelentéseit, és hangsúlyozta, hogy az '56-os forradalmárok óvatosak voltak, de hittek a győzelemben. Szerinte hazugság azt állítani, hogy az '56-os harcosok ne lettek volna óvatosak.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Balázs kijelentései nem hibák, hanem bűnök, és az árulás nem hiba, hanem bűn.

Gulyás Gergely és más kormányzati szereplők is megszólaltak az ügyben, próbálva védeni Orbán Balázst. Gulyás szerint Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott, és az 1956-os hősök emléke szent és sérthetetlen.

Korábbi párhuzamok

Érdekesség, hogy Orbán Viktor korábban, 2008-ban és 2022-ben is vont párhuzamot az 1956-os forradalom és az orosz katonai agresszió között. Akkor azt mondta, hogy a közép-európai népeknek kötelessége egyértelműen és világosan beszélni, amikor egy független államot orosz katonai agresszió ér.