Orbán Balázs bocsánatot kért félreérthető kijelentéséért

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, bocsánatot kért egy félreérthető kijelentéséért, amely nagy vihart kavart.

Orbán Balázs a Facebookon kért elnézést egy korábbi kijelentéséért, amelyben félreérthetően fogalmazott 1956 ügyében. "Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek. Megerősítem, hogy ha szükség lesz rá, én ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél" – írta Orbán Balázs.

Orbán Balázs kijelentései nagy vihart kavartak, különösen az a megjegyzése, hogy Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben. Török Gábor politikai elemző az év politikusi hibájának nevezte ezt a kijelentést, míg Magyar Péter felszólította Orbán Viktort, hogy nyilatkozzon az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök hibának nevezte Orbán Balázs mondatait, de kijelentette, hogy biztos benne, hogy politikai igazgatója is, ha a történelem úgy fordulna, "ott lenne velünk" a Corvin-közben.

Orbán Balázs a kritikákra első körben úgy reagált, hogy "a háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás".[ ^article-2]

Orbán Balázs a Mandiner Stratégiai Részleg című műsorában beszélt arról, hogy Magyarország nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben, mint Ukrajna. Szavai így hangzottak: > "Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2 és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé."[ ^article-3]

Orbán Balázs péntek kora délután Facebook-oldalán tette közzé bocsánatkérő posztját. Posztjában kiemelte, hogy nem azoknak kell megfelelnie, "akik a kommunista utódpártban ülnek ma is, nem azoknak, akik lovasrohamot vezényeltek ellenünk 2006. október 23-án", hanem a családja már nem élő tagjainak, "akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, mint egyik dédapám".[ ^article-3]

Rácz András Oroszország szakértő szerint Orbán nyilatkozata megmutatja, hogy a kormányoldal mennyire gondolja komolyan, amikor a szabadságról és függetlenségről beszél.

A hvg.hu véleménycikkében Kovács Gábor azt írta, hogy az Alaptörvény feltétel nélküli állampolgári kötelességként határozza meg a haza védelmét.