Meghalt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek legendás színésznője

Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő, 89 éves korában elhunyt.

Maggie Smith szeptember 27-én, péntek kora reggel békésen hunyt el a kórházban, családja és barátai körében. Halálhírét fiai, Toby Stephens és Chris Larkin jelentették be.

Dame Margaret Natalie Smith 1934. december 28-án született Angliában. Karrierje az 1950-es években kezdődött az Oxford Playhouse-ban, és azóta több mint 60 filmben és 70 színdarabban szerepelt.

Pályafutása és díjai

Smith kétszer nyerte el az Oscar-díjat: először 1970-ben a Miss Jean Brodie virágzása című filmben nyújtott alakításáért, majd 1979-ben a Kaliforniai lakosztály című filmben. Emellett háromszor nyerte el a Golden Globe-díjat, négyszer az Emmy-díjat és hétszer a BAFTA-díjat.

Legismertebb szerepei közé tartozik Minerva McGalagony a Harry Potter-filmekben és Violet Crawley a Downton Abbey-ben.

Magánélete és jótékonykodása

Smith kétszer volt házas: először Robert Stephens színésszel, majd Alan Beverley Cross drámaíróval. Két fia, Chris Larkin és Toby Stephens, valamint öt unokája van.

1988-ban Graves-betegséget diagnosztizáltak nála, 2007-ben pedig mellrákot, de 2009-ben teljesen felépült. Jótékonykodása is jelentős volt, többek között a 2011-es új-zélandi földrengés után 4,6 millió új-zélandi dollárral járult hozzá a Court Theater újjáépítéséhez.

Utolsó évei

Utolsó filmje A Csodák útján 2023-ban jelent meg. Maggie Smith színészi tehetségével és sokoldalúságával örökre beírta magát a színházi és filmes történelembe.