Lázár János új rendelettervezete parkolók építését tenné kötelezővé

Lázár János új rendelettervezete kötelezővé tenné parkolók építését új vendéglátó egységek és hajléktalanszállók mellé, ami éles vitákat váltott ki.

Lázár János által előkészített kormányrendelet szerint minden új vendéglátó egység fogyasztóterének minden megkezdett 10 négyzetmétere után, valamint új hajléktalanszálló minden 30 férőhelye után egy parkolót kell biztosítani az építőnek.

Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár és fővárosi képviselő, élesen kritizálta a tervezetet. Szerinte abszurd, hogy nem lehet kocsmát nyitni parkoló nélkül, miközben tilos egyszerre inni és vezetni. A hajléktalanszállókra vonatkozó kitételt különösen abszurdnak találja.

> „A tervezet irreális, valójában a városaink élhetőségét roncsoló, a városi autózást ösztönző, a vibráló, belvárosias, élhető belvárosok létrejöttét ellehetetlenítő, viszont a lakhatási és a klímaválságot súlyosbító, retrográd javaslat”.

Vitézy további abszurd pontokat is felsorolt a tervezetből: - Szociális bérlakások esetén lakásonként egy garázs kötelező. - Metróállomások mellett is kötelező parkolót építeni, ami megdrágítja a lakásépítést akár 10 millió forinttal is. - Idősek otthonánál 10 ágyanként egy parkoló szükséges. - Hotelek esetén két szobánként egy parkolóhely. - Egyetemi épületeknél minden 20 négyzetméterenként, bölcsődék és óvodák esetén minden 30 négyzetméterenként egy parkoló. - Kulturális intézményekben 5 székenként egy parkoló. - Irodaházaknál minden 20 négyzetméterenként egy parkoló.

Lánszki Regő, az országos főépítész, szerint azonban a rendelet nem szigorítás, hanem enyhítés. Lánszki úgy véli, hogy az új szabályozás kevesebb parkolóhelyet ír elő és nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzatoknak.

> „Érthető, hogy valaki, aki egész életében közlekedéssel foglalkozott, elvész az építésügyi szabályokban. Csak akkor nem érdemes róla nyilatkozni. A január elsejével életbe lépő szabályozás nemhogy több, hanem jóval kevesebb parkolóhelyet ír elő és egyedi elbírálásra ad lehetőséget”.

Lánszki szerint az új rendelet hónapok óta egyeztetés alatt állt az önkormányzatokkal, a beruházókkal és a szakmával, és a cél az, hogy a helyi adottságokat figyelembe véve további könnyítéseket vezethessenek be.