Izrael hatalmas csapást mért a Hezbollah főhadiszállására Bejrútban

Az izraeli hadsereg pénteken csapást mért a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet központi főhadiszállására Bejrút déli külvárosában, jelentős pusztítást okozva.

Az izraeli hadsereg (IDF) pénteken támadást hajtott végre a Hezbollah központi főhadiszállása ellen Bejrút déli külvárosában, Dahíjában. A támadás célpontja állítólag a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah volt, bár az izraeli hadsereg még ellenőrzi, hogy eltalálták-e őt.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerint a Hezbollah szándékosan egy sűrűn lakott részen hozta létre főhadiszállását, hogy pajzsként használja a civileket. A támadásban több épület megsemmisült, és jelentős pusztítást okozott.

Különböző források szerint Naszrallah életben van, bár az izraeli hadsereg még nem erősítette meg ezt az információt. A Hezbollahhoz közeli források és az iráni Tasznim hírügynökség szerint Naszrallah biztonságban van.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli támadásban két ember meghalt és 76-an megsérültek. A Hezbollah al-Manar televíziója szerint négy épület megsemmisült, és sok áldozata volt a többszörös csapásnak. A szaúdi al-Arabija hírcsatorna szerint az izraeli támadásnak egy halálos és mintegy ötven sebesült áldozata van.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán beszélt, ahol kijelentette, hogy Izrael az életéért küzd, és meg kell védenie magát a barbár gyilkosoktól. Netanjahu figyelmeztetést intézett Iránhoz, és kijelentette, hogy Izrael hosszú keze elér bárhová a Közel-Keleten. Hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg sikeresen megsemmisítette a Hamász rakétakészleteinek több mint 90 százalékát és alagútrendszerének fontosabb részeit.

Az Egyesült Államokat csak pillanatokkal a csapás előtt értesítette Izrael, és nem tudni, megosztotta-e velük, hogy ki a célpont. A Pentagon közölte, hogy Izrael előzetesen nem tájékoztatta az akcióról.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Bejrútban eluralkodott a káosz, mentőautók siettek a helyszínre, miközben a közeli utak tele voltak menekülő emberekkel.