Budapest jövője: Tárgyalások és viták a főváros működéséről

Budapest jövője továbbra is bizonytalan, mivel a főváros vezetésével kapcsolatos tárgyalások eddig nem hoztak eredményt.

Karácsony Gergely főpolgármester és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy egyeztessenek Budapest működésével kapcsolatban. A tárgyalás után azonban egyikük sem kívánt nyilatkozni a részletekről. Magyar Péter korábban Vitézy Dáviddal és Kovács Gergővel is tárgyalt egy esetleges együttműködésről, amely szűk többséget jelentene Karácsony Gergellyel.

Az új közgyűlés októberben alakul meg, és a többséghez 17 fő szükséges. A mandátumok eloszlása a következőképpen alakul: - Tisza Párt: 10 mandátum - Fidesz-KDNP: 10 mandátum - Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP: 7 mandátum - Magyar Kétfarkú Kutyapárt: 3 mandátum - Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek: 3 mandátum.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP politikusa élesen bírálta Magyar Pétert, mondván, hogy több ponton is tévedett Budapest működésével kapcsolatban. Például Magyar Péter azt állította, hogy Budapest 500 milliárd forintból gazdálkodik, miközben Szentkirályi szerint ez az összeg valójában 552 milliárd forint. Továbbá, Magyar Péter tévesen állította, hogy a kormány elvonja az iparűzési adót a fővárostól, miközben ez a bevétel évről évre rekordot dönt.

> Az iparűzési adó a főváros bevétele, ami egyébként évről-évre rekordot dönt. Idén 303 milliárddal tervezett a főváros, és további 259 milliárddal számolhatnak a kerületek. Ezek mind a saját bevételeik.

Szentkirályi Alexandra szerint Magyar Péter nincs tisztában az alapvető fogalmakkal sem, például nincs olyan, hogy BKK rendészet. Emellett megjegyezte, hogy Magyar Péter korábban nem okozott gondot több pozíció után járó fizetéseket felvenni, most viszont azt állítja, hogy nem tud egyszerre öt pozíciót ellátni.

A két politikus közötti egyeztetések továbbra is folyamatban vannak, konszenzus eddig nem született. Szentkirályi Alexandra szerint Magyar Péternek fogalma sincs Budapest működéséről, és a budapestiek jobban járnak, ha nem ül be a közgyűlésbe.

Főpolgármester-helyettesi viták

Miközben a sajtóban olyan hírek keltek szárnyra, hogy Karácsony Gergely hajlandó elfogadni Vitézy Dávidot főpolgármester-helyettesként, az Index információi szerint Magyar Péter továbbra is határozottan ellenzi Kiss Ambrus kinevezését. Nemcsak Kiss Ambrus pozíciója van veszélyben, információink szerint Karácsony Gergely kirúgta kabinetfőnökét, Balogh Samut, akinek helyére Szentirmai Judit kerül.

A politikai realitásokat belátva Karácsony Gergely már elfogadná maga mellé főpolgármester-helyettesnek választási ellenfelét, Vitézy Dávidot. A lap arról ír, hogy Karácsony Gergely az elmúlt napokban Magyar Péterrel és Vitézy Dáviddal is találkozott. Úgy tudják, a két megbeszélés eredménye az a kompromisszum lehet, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a főpolgármester eddigi helyettese, Kiss Ambrus mellett Vitézy Dávidot is főpolgármester-helyettesnek jelölné.

Magyar Péter azonban nagyon határozott abban, hogy Kiss Ambrus nem maradhat főpolgármester-helyettes. Magyar Péter már nem sokkal a választások után kijelentette, hogy a Tisza Párt nem hajlandó megszavazni főpolgármester-helyettesnek Kiss Ambrust és Tüttő Katát sem. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője azonban nem említett konkrét kifogásokat Kiss személyével szemben.

Kiss Ambrus mellől ugyanakkor így sem hiányoznak a támogatók, mivel újraválasztása mellett az elmúlt napokban többen is kiálltak, köztük Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és több szakszervezet is felszólalt mellette. Gyurcsány Ferenc szerint Karácsony „embereit most kirugdalni egymás után”, csak azért, mert „szolgálták az elmúlt 5 évben a várost”, az nincsen rendben.

A DK elnöke határozottan kiállt Karácsony Gergely eddigi főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus mellett, mivel nem érti, miért kellene őt leváltani.

> „Mi a bűne? Az, hogy ért hozzá?” – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, majd kifejtette, hogy a cégvezetők között is vannak olyanok, akik tisztességesen végezték a munkájukat, és olyanok is, akik nem, de emiatt nem kell mindenkit kirúgni.

Kirúgta a kabinetfőnökét

Úgy tűnik tehát, hogy Ambrus sorsa még nem dőlt el, az Index információi szerint azonban Balogh Samué, Karácsony Gergely kabinetfőnökéé igen. Információink szerint a főpolgármester úgy döntött, hogy nem folytatja vele a közös munkát, helyére pedig Szentirmai Judit kerül.

Szentirmai 2019-ben önkormányzati főtanácsadóként és közigazgatási szakreferensként került a Fővárosi Önkormányzathoz, de a Fővárosi Szociális Közalapítvány felügyelőbizottságának elnöki tisztségét is betölti. Korábban, Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinációs szakállamtitkára volt.