Ideális strandidő várható a hétvégén, de sürgős csapadékra lenne szükség

Pénteken kellemes, napos időre számíthatunk, csapadék nélkül, így ideális időjárás lesz a strandoláshoz. A hőmérséklet a hajnali 9–18 fok után 27 és 32 fok között alakul, míg a változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad.

A pénteki nap folyamán keleten több gomolyfelhő is megjelenhet, de ezek a felhők csapadékot nem fognak adni. A légmozgás mérsékelt marad, azonban északnyugat, észak felől növekedhet a felhőzet. A HungaroMet szerint veszélyes időjárási esemény nem valószínű, és front sem lesz felettünk. Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a nagy napi hőingás miatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét, szívpanaszok és migrén is jelentkezhet. Hajnalban a hűvösebb tájakon élők körében felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, illetve könnyebben megfázhatunk, de a frissebb, hűvösebb éjszakának köszönhetően pihentetőbb lehet az alvás. Figyelmeztetnek azonban az erős UV-B sugárzásra, így érdemes figyelni a napsugarak elleni védelemre. Jelenleg - hosszú idő után először - nincs érvényben veszélyjelzés.

Szombaton napos, száraz időre van kilátás, csupán este érkezhetnek futó záporok, zivatarok a nyugati, északnyugati határhoz közeli tájakra. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, de az északnyugati határvidéken megélénkül a déli szél. A hőmérséklet tovább emelkedik, sokfelé visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

Vasárnap a közeledő hidegfront hatására északnyugaton és nyugaton záporok, zivatarok érkezhetnek, és az északnyugatira forduló szél is megerősödhet. A legmelegebb órákban 32-38 fokra van kilátás. Hétfőn a front hatására napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, jelentős csapadék nélkül, az északi-északnyugati szél élénk, erős lehet, a hőmérséklet pedig 28 és 33 fok között alakulhat.

A Balatonnál sok napsütés várható kevés fátyolfelhővel és a déli óráktól lapos gomolyfelhőkkel. Csapadék nem lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul, késő este 23, 24 fok valószínű. A Balaton vízhőmérséklete Siófoknál 24, a Velencei-tónál Agárdnál 23.5 fokos.

Sürgős csapadékra lenne szükség, hiszen a nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a legtöbb csapadékra. Az elmúlt napok záporai csak kevés helyen enyhítették az egyre fokozódó csapadékhiányt, a középső országrészben és keleten sokfelé már igen száraz a talaj. A meteorológiai szolgálat szerint azonban jelentős eső a következő 8-10 nap során sem várható, az aszályhelyzet további romlására lehet számítani.