Nepáli repülőgép-szerencsétlenség: 22 halott, a pilóta túlélte

Katmanduban, a Tribhuvan nemzetközi repülőtér közelében szerdán lezuhant egy Saurya Airlines repülőgép, amelynek következtében 22 ember vesztette életét, és csak a pilóta élte túl a szerencsétlenséget.

A baleset során a gép felszállás közben kigyulladt és földbe csapódott. A repülőgép Katmanduból Pokhara városába tartott, ahol egy másik gép javítása várt a személyzetre. A fedélzeten a légitársaság műszaki személyzete tartózkodott, utasok nem voltak jelen. A pilótát sérülésekkel szállították kórházba, ahol jelenleg stabil állapotban van. A mentési munkálatok már folyamatban vannak, de további részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A Saurya Airlines flottája két darab, körülbelül 20 éves Bombardier CRJ-200-as típusú repülőgépből áll, amelyeket belföldi járatokon üzemeltetnek Nepálban. A baleset következtében a repülőtér ideiglenesen lezárásra került. A hatóságok már kiemelték a roncsokból a 22 áldozat testét, köztük nepáli állampolgárok és egy jemeni származású utas is volt.

A balesetről készült felvételeken jól látszik, hogy tűzoltók próbálják oltani a roncsokat, és azt is megmutatták, hogy a repülőgép valamivel a kifutópálya fölött repült, amikor megbillent és lezuhant. Az egyik videón viszonylag közelről látszik, ahogy a repülő megbillen, az oldalára fordul, majd a földnek csapódik. A becsapódás után tűz ütött ki, sűrű, fekete füst szállt fel, a repülőtér személyzete és az ott tartózkodó utasok pedig döbbenten figyelték az eseményeket.

Nepált az utóbbi időben rendszeresen bírálják a rossz repülésbiztonsági mutatók miatt. Az ázsiai országban 2000 óta közel 350 ember halt meg repülőgép- vagy helikopterszerencsétlenségben. A legtöbb áldozatot követelő baleset 1992-ben történt, amikor a Pakistan International Airlines repülőgépe Katmandu felé közeledve egy hegyoldalba zuhant, 167 ember halálát okozva. Legutóbb, 2023 januárjában legalább 72 ember halt meg a Yeti légitársaság balesetében, amelyet később annak tulajdonítottak, hogy a pilóták tévedésből lekapcsolták az áramot.