Július közepén rekordok sorozata dőlt meg Magyarországon

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg Magyarországon, ebből 13 hajnali melegrekord volt. A HungaroMet Nonprofit Zrt. adatai szerint július 9-e és 17-e között hét országos napi melegrekord és nyolc országos reggeli melegrekord, valamint két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord dőlt meg.

A rekordok sorozata július 9-én kezdődött, amikor Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson 38,1 Celsius-fokot mértek, ezen a napon a korábbi rekord 37,9 fok volt, amit 2011-ben Pécs Egyetem állomáson rögzítettek. Másnap, július 10-én megdőlt az országos hajnali melegrekord, Fonyódon és Szeged belterület állomáson mindössze 25,3 fokig süllyedt a hőmérséklet, ezen a napon a korábbi rekord 24,4 fok volt, amit Pécs Árpádtetőn rögzítettek 2011-ben.

Július 11-én hajnalban Bodán 26,9 fokot, a fővárosban, Lágymányoson pedig 25,6 fokot mértek, ezek mind új rekordokat jelentettek. Napközben Kelebián 40,0 fok volt a legmelegebb órákban, Újpesten pedig 38,5 fok, ami új fővárosi rekordot jelentett.

Az éjszaka sem hozott felfrissülést: július 12-én hajnalban Pécs egyetem állomáson 25,8 fok volt a leghűvösebb órákban. Napközben Kelebián 40,4 fokig, Újpesten pedig 38,1 fokot regisztráltak.

Július 13-án ismét megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord: Dunaújvárosban 25,6 fokot, a fővárosban Ferihegyen és Lágymányoson pedig 24,4 fokot mértek. Napközben Körösszakálon 40,6 fokig melegedett fel a levegő.

Július 14-én hajnalban Szegeden 27,0 fokot, napközben pedig Körösszakálon 41,1 fokos csúcshőmérsékletet regisztráltak. Másnap, július 15-én reggel Siófokon 27 fokig, Lágymányoson pedig csak 24,1 fokig hűlt a levegő. Napközben ismét Körösszakálon volt a legmelegebb, ahol 39,5 fokot mértek.

Július 16-án hajnalban Lágymányoson 26,9 fokig hűlt a levegő, napközben Kelebián 41,6 fokig melegedett a levegő hőmérséklete. Július 17-én is megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord: Pécs Egyetem állomáson 27,4 fokot, a fővárosban a lágymányosi állomáson pedig 25,9 fokot regisztráltak. Ezzel megdőlt a korábbi, 1928-as 40 fokos napi rekord, melyet Szerepen rögzítettek.

A hőség a héten átmenetileg mérséklődik majd, kedden zivatarok alakulhatnak ki és rövid időn belül akár 50 milliméternél több csapadékra lehet számítani a Duna vonalánál és attól keletre, ezért több megyében narancs figyelmeztetés is érvényes - írta a meteorológiai szolgálat. A klímaváltozás hatásairól szóló cikkeinket itt lehet elérni, köztük legutóbb például arról írtunk, hogy málnatermesztő nagyhatalomból kivitermesztő lett Magyarország emiatt és arról is, hogy miért érinti a nőket különösen súlyosan.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.