A Magyar-Varga hangfelvétel ügyében nem érkezett fellebbezés

Letelt a határidő, de a feljelentő nem kért jogorvoslatot, miután a vádhatóság lényegében arra jutott, hogy a Magyar Péter által bemutatott hangfelvételen Varga Judit csak “pletykálkodott”, és Rogán Antal sem ment be semmit kihúzni a Völner–Schadl-ügy aktáiból.

Nem érkezett felülbírálati indítvány a Magyar Péter és Varga Judit közötti beszélgetésről készült hangfelvétel ügyében, amelyben az ügyészség korábban bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában minden részletét tekintve lezárta a nyomozást. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy az egyhónapos határidő leteltével sem érkezett fellebbezés a június 20-i az eljárást megszüntető határozat ellen.

A hangfelvételen elhangzott, súlyos vádaknak is beillő állításokat a nyomozó ügyészség csaknem 3 hónapon át vizsgálta. Az ügyészség végül gyanúsítás és vádemelési javaslat nélkül zárta le az ügyet. Az állítások között szerepelt, hogy Varga Judit elismerte, a kormány részéről belenyúltak a Schadl-ügy ügyészségi irataiba, és hogy Völner Pált előre figyelmeztették a folyamatban lévő eljárásról.

Az ügyészség "átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő" vizsgálata után a következőket állapította meg:

  • Korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása: A hangfelvétel, a tanúvallomások és a Schadl–Völner-ügy iratai alapján egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása a korrupciós cselekményről a vádemelés előtt. Mivel a vádiratot már benyújtották, és a bírósági tárgyalás is megkezdődött, a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.
  • A Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiból történő "kihúzás": A nyomozás megállapította, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta, és nem történt külső befolyásolás. Bűncselekmény hiányában ezt a nyomozást is megszüntették.
  • Völner Pált jogellenesen figyelmeztethették a büntetőeljárásról: Völner Pált nem figyelmeztethették jogellenesen, mert vele szemben akkor nem folyt büntetőeljárás. A nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, így ezt a nyomozást is bizonyítottság hiányában szüntették meg.

A nyomozás eredetileg egy ismeretlen személy feljelentése miatt kezdődött, aki a határidő lejárta után nem élte a fellebbezés lehetőségével. Kovács Katalin, az ügyészség szóvivője szerint nem érkezett felülbírálati indítvány a főügyészséghez az illetőtől, így a hatóság döntését nem vizsgálják felül.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, a nyomozás során három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről, többek között azt, hogy Schadl György "Rogán Antal propagandaminiszter embere volt", és hogy a kormány tudott a titkos megfigyelésről. Az ügyészség azonban ezt képtelenségnek nevezte. Magyar Péter a Facebookon reagált az ügyészség döntésére, azt ígérve, hogy részletesen cáfolni fogja az állításokat.

Az ügyet illetően kilenc tanút hallgattak meg, köztük volt Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely, illetve a hangfelvételen szereplő személyeket, akik azt mondták, nincs tudomásuk arról, hogy valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna, és ezt elmulasztotta. Emiatt a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozó főügyészség.