Intenzív csapadékra figyelmeztetnek több magyar megyében

A HungaroMet Zrt. felhőszakadásra figyelmeztet: kedden a Duna vonalánál és attól keletre, valamint északon zivatarok várhatóak, melyeket heves esőzések és jégeső kísérhetnek.

A meteorológiai szolgálat szerint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében kell felkészülni a keddi felhőszakadásra, ahol az intenzív záporokból és zivatarokból rövid időn belül több mint 50 milliméter csapadék is lehullhat. Emiatt a felsorolt hét megyére másodfokú, azaz narancs figyelmeztetést adtak ki.

Békés, Fejér, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú, vagyis sárga figyelmeztetés van érvényben kedd éjfélig, ahol a záporokból és zivatarokból 25-30 milliméternyi csapadék is eshet rövid idő alatt. A HungaroMet veszélyjelzése szerint zivatar miatt valamennyi vármegyére elsőfokú citromsárga figyelmeztetés lép érvénybe, kivéve Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém vármegyéket.

Az előrejelzés szerint kedden napközben leginkább a Duna vonalának környezetében és attól keletre, valamint északon fordulhatnak elő zivatarok, ezek száma a késő délelőtti óráktól gyorsan nőhet. Az Északi-középhegységben a felhőszakadás következtében villámárvizek is kialakulhatnak. Az intenzív csapadék mellett jégesőre, valamint viharos szélre is számítani kell, melynek sebessége helyenként elérheti, sőt meg is haladhatja a 90 kilométer/órát. Az intenzív gócokban jégeső, környezetükben viharos, óránkénti 65-80 kilométeres – légzuhatagokban akár 90 kilométeresnél erősebb – széllökések is előfordulhatnak.

Az Alpokalja és az Északi-középhegység nagyobb részének kivételével kedden is többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet. Hétfőn még a Dél-Alföldön nagyobb területen érheti el, haladhatja meg a 27 fokot a középhőmérséklet értéke. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul, késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentésében az áll, hogy sokfelé feltámad az északias szél, megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása, de kánikulára is lehet még készülni. Fokozódhatnak a hidegfronti tünetek, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás alakulhat ki. Ez utóbbit a szeles időjárás tovább erősítheti. Az Alföldön azonban még többfelé okozhat keringési problémákat, bágyadtságot, fáradékonyságot a kánikula.

A záporok, zivatarok környezetében pedig átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat. 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.