Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

Kedden az ország több részén is a figyelmeztetési kritériumot meghaladó, nagyon erős UV-B sugárzás várható. A HungaroMet Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a napsugárzás által okozott leégés ellen fokozott védekezés szükséges.

A Közép-Dunántúlon a terület 71 százalékán az UV-index értéke meghaladhatja a 7.0-t, a lehetséges maximumérték pedig 7.2 lehet. A Dél-Dunántúlon még magasabb, 80 százalékon az UV-index értéke haladhatja meg a 7.0-t, itt a maximumérték 7.3-ra tehető. A Dél-Alföldön is jelentős az UV-sugárzás, ahol a terület 52 százalékán várhatóan meghaladja az UV-index a 7.0 értéket, a lehetséges maximum itt is 7.2.

A HungaroMet különösen azokat óvja, akiknek normál bőrtípusuk van, mivel náluk már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A védekezés érdekében ajánlott a vállat takaró póló, szalmakalap viselése, valamint a fényvédő krém használata. Emellett azt is javasolják, hogy lehetőség szerint 11:00 és 15:00 óra között kerüljük a napozást. A várható UV-B értékek területi eloszlása a HungaroMet hivatalos oldalán, a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon tekinthető meg.

Az elmúlt időszakban több rekordot produkált az időjárás, például július 11-én Kelebián a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. Az idei június középhőmérséklete a HungaroMet mérései alapján Magyarországon átlagban 21,6 fok volt, ami 1,8 fokkal haladja meg az 1991–2020-as klímaátlagot, és az ötödik legmelegebb június lett 1901 óta. Soha ilyen meleg első fél évet nem regisztráltak még Magyarországon, mint idén.

Az Index stábja az utca emberét is megkérdezte arról, hogyan viseli a meleget, és milyen praktikákat alkalmaz annak érdekében hogy elviselje a hőséget.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.