A klímaváltozás hatása a kórházak működésére

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter elmondta, a klímaberendezések meghibásodása miatt 81 kórházból összesen négyben kellett átszerveznie a műtéteket, és idén 1,3 milliárd forintot különítettek el a kórházi légkondicionáló berendezések javítására.

A kormány az elmúlt években több mint 10 milliárd forintot fektetett be a kórházi légkondicionáló rendszerek modernizálásába. Annak ellenére, hogy néhány működési probléma felmerült, egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. A hőhullámok következtében négy kórházban volt szükség a műtétek átszervezésére. A légkondicionáló rendszerek fontosak a patogének műtéti sebekbe való bejutásának megakadályozására, és a Kútvölgyi kórházban például egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló berendezés.

Az alkatrészhiányok miatt a kormány ipari méretű mobil légkondicionáló berendezések beszerzését fontolgatja, hogy gyorsan pótolhassa az elveszített hűtőkapacitást. Takács megemlítette, hogy a klímaváltozás miatt gyakorlattá válhat a nem sürgős műtéteket elhalasztása a rendkívüli hőség idején, amely intézkedést a mediterrán országokban már alkalmazzák. Az európai egészségügyi miniszterek ezen a héten Budapesten tárgyalnak az egészségügyi rendszerek klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának erősítéséről.

Az elmúlt három évben a kormány 14 kórház légkondicionáló rendszerét cserélte le a 81-ből. A jelenlegi ütem mellett akár 20 évbe is telhet, mire az összes kórházban lecserélik a légkondicionálókat. A Bethesda és a Szent László kórházakat is érintette a rendkívüli hőség, ami adománygyűjtési erőfeszítéseket váltott ki a légkondicionáló berendezések javítására. Magyarország EU-elnöksége kiemeli az egészségügyi, energetikai és ipari fejlesztés terén történő európai koordináció szükségességét.