Időjárás: Zivatarok és kánikula várható a hétvégén

A hét utolsó napján is marad a kánikula, de vasárnap reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel, helyenként záporral, zivatarokkal. Hétfő éjfélig a HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére.

Vasárnap a délelőtt folyamán a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak, és keleten is tovább szakadozik a felhőzet, bár ott még előfordulhat kisebb eső, záporeső. A HungaroMet előrejelzése szerint napközben általában sok napsütés várható, főként az ország keleti felén erőteljes gomolyfelhő-képződéssel. Az északnyugati, északi szél mérsékelt marad, de helyenként, különösen keleten élénk lehet, a zivatarokat pedig erős, néhol viharos széllökések kísérhetik, amelyek elérhetik az 50-70 kilométer/órás sebességet is.

A vasárnap déli, kora délutáni óráktól főként az ország északkeleti harmadában, így Borsodban és Szabolcsban nagyobb számban várhatók zivatarok, amelyek túlnyomó része az esti, éjszakai órákban megszűnik. Hétfőn azonban majdnem országszerte kedvezőek lesznek a feltételek a zivatarok kialakulásához, amelyek elszórtan fordulhatnak elő, és ekkor már kevésbé ígérkezik határozottnak az esti lecsengés.

Az erősebb zivatarcellákat erős, viharos széllökések, jégeső, illetve lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás kísérheti. A meleg időjárás továbbra is kitart, vasárnap főként délkeleten, hétfőn pedig az Alföldön már nagyobb területen érheti el, haladhatja meg a 27 fokot a napi középhőmérséklet.

Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő, míg a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 16 és 21 fok között valószínű. A hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hűvösebb, míg a tópartokon és a nagyvárosok belterületein enyhébb lehet a reggel.