Magyar Péter: A Fidesz választókörzeteket hozna létre a határokon túl is

Magyar Péter politikus vasárnapi YouTube élő adásában arról beszélt, hogy a Fidesz tervei között szerepel a választókörzetek átrajzolása Magyarországon belül, valamint új egyéni választókörzetek létrehozása a környező országok magyarlakta területein.

Magyar Péter minden héten élő videóban jelentkezik, ahol részletes programmal szeretnék rákényszeríteni a Fideszt szakmai párbeszédre. A Telex beszámolója alapján a politikus szerint a Fidesz az önkormányzati és az Európai Parlamenti választások eredményei miatt döntött a választókörzetek átalakításáról. Magyar úgy véli, hogy a Tisza Párt több körzetben is győzött volna 2024-ben, ha országgyűlési választások lettek volna, ami aggodalmat váltott ki a Fideszben, ezért kezdték el a körzetek átrajzolását.

A politikus hozzátette, hogy a Fidesz már őszre előállhat az új választókörzetekkel, és ha ez megtörténik, akkor bíróságon is készek megtámadni a döntést. Magyar Péter említést tett a Donald Trump elleni merényletről is, amit példaként hozott fel a politikai gyűlöletbeszéd elleni fellépés szükségességére. Véleménye szerint Orbán Viktor új frakciója jelentéktelen lesz az Európai Parlamentben.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenységéről is beszélt, amely a független sajtót vegzálja. Magyar Péter kijelentette, hogy támogatják az érintett médiumokat, mint az Átlátszó, a Telex és a 444, és készülnek tüntetéseket is szervezni, ha szükséges. A közmédiára is kitért, és bocsánatot kért a 444-től, amiért korábban azzal vádolta őket, hogy forráskritika nélkül vettek át egy cikket a Riposttól, de kiderült, hogy ez nem így történt.

Magyar Péter aktuális politikai tevékenységét azonban nemrégiben érte csapás, amikor nem engedélyezték a Gombaszögi Nyári Táborban tervezett pódiumbeszélgetését. A szlovákiai magyar hírportál, az Új Szó által szervezett eseményen a Tisza Párt vezetője Grendel Gábor szlovákiai parlamenti képviselővel vitázott volna, de a tábor szervezői irreális feltételeket támasztottak, és csak akkor engedélyezték volna Magyar Péter fellépését, ha Orbán Viktorral vagy Deutsch Tamással ül le vitázni. Mivel ez nem valósult meg, az Új Szó visszalépett a táborban való részvételtől, és minden tervezett programját lemondta. A tábor főszervezője, Nászaly Gábor szerint Magyar és Grendel nem "azonos fajsúlyú" politikusok, és a szervezők szerint az ellenzéki politizálás lehetőségeiben sincs elég "potenciál" a vitához.

Nászaly Gábor, a tábor főszervezője elismerte, hogy nem hagyták jóvá a beszélgetést Magyar Péterrel és Grendel Gáborral, de szerinte mindent megtettek azért, hogy megegyezzenek az Új Szóval. „Azt soha nem mondtuk, hogy Magyar Pétert vagy Grendel Gábort nem látnánk szívesen a táborban” – mondta a Paraméternek. Szerinte a beszélgetést csak azért nem hagyták jóvá, mert az nem felelt meg a tábor programszervezési irányelveinek. „Mi egy kiegyensúlyozott, releváns programpontot szerettünk volna, ahol egyenlő vitapartnerek egy meghatározott témáról beszélgetnek, ahol nem fordulhat elő, hogy a program valamelyik résztvevő szócsöve lesz” – indokolta a döntést.

Az Új Szó szerint a rendezvény szervezői, Gál Kinga, Gyürk András, Győri Enikő fideszes EP-képviselőt is javasolták vitapartnernek, de a lap szerint „ezen javaslatoknak már nincs értelme, az ilyesmibe már nem megyünk bele”. Ezért döntöttek úgy, hogy teljesen távol maradnak a tábortól.

A gombaszögi meghívása körüli botrányra a Napunk beszámolója szerint vasárnap Magyar Péter is reagált, a YouTube-on élőben közvetített bejelentkezésében azt mondta, meghívást kapott a rendezvényre, de végül nem engedték a program megvalósulását. „Meghívtak oda engem a szervezők, a szervezőknek egy része, egy csoportja, majd a szervezők másik fele nem engedte meg, tulajdonképpen kitiltottak engem a táborból” – fogalmazott. Szerinte a táborban „eddig tudták ellenzéki és kormánypárti képviselők ütköztetni a véleményüket, már ha volt mit ütköztetni”.

„Érdekes módon, amikor most megjelent egy valódi ellenzéki erő, valódi támogatással Magyarországon, akkor az ő képviselője már a fideszes felvidéki szatellit szervezetnek kellemetlenné vált, és kitiltottak engem onnan” – mondta.

Deutsch Tamás egyébként már 2023-ban is részt vett a gombaszögi táboron, akkor Kolek Zsolttal, a ma7 újságírójával és szerkesztőjével beszélgetett európai ügyekről – vitapartner nélkül.

Idén is több kormánypárti politikussal futhatnak majd össze a fiatalok a rendezvényen: csütörtökön Közép-Európa víziójáról beszélget a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Miroslav Wlachowský korábbi szlovák külügyminiszterrel, de a tábor más napjain jelen lesz Szili Katalin, Orbán Viktor főtanácsadója és Navracsics Tibor, Magyarország korábbi uniós biztosa is.

A rendezvény szervezőinek döntésével kapcsolatban kerestük Magyar Pétert, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.