Google: Történelmi méretű felvásárlás a láthatáron

A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz kiberbiztonsági startuppal, ami a tech óriás eddigi legnagyobb akvizíciójává válhat.

Az Alphabet a Wiz vállalatot akár 23 milliárd dollárért is megvásárolhatja, amelyet nagy részben készpénzben terveznek kifizetni. A tárgyalások már a végéhez közelednek, és a közeljövőben várható a tranzakció bejelentése. Az izraeli gyökerekkel rendelkező, de mára New York-i székhelyű Wiz a világ egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai startupja. A 2020-ban alapított cég mára már körülbelül 12 milliárd dollárt ér, és idén májusban felmerült a tőzsdei bevezetés lehetősége is. Jelenleg körülbelül 900 alkalmazottat foglalkoztatnak, és terveik szerint még további 400 munkatársat kívánnak felvenni az év folyamán.

A Wiz fő terméke egy olyan kiberbiztonsági szoftvercsomag, amely az ügyfelek felhős infrastruktúráját elemzi, és feltárja annak potenciális sebezhetőségeit. A Google nem idegen a kiberbiztonsági területtől; 2022-ben már vásároltak egy hasonló céget, a Mandiantot, amelyet 5,4 milliárd dollárért szereztek meg, miután túllicitálták a Microsoftot.