Lehet, hogy érvénytelenítik Donald Trump ítéletét?

Donald Trump ügyvédei arra kérték a New York-i bírót, hogy semmisítse meg a volt elnök elleni ítéletet, és ejtse az ügyet a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján.

Az AP szerint a volt elnök jogi képviselői egy csütörtökön közzétett bírósági beadványban érveltek amellett, hogy a manhattani ügyészek meggondolatlanul és helytelenül vádolták meg Donald Trumpot, miközben a Legfelsőbb Bíróság még vizsgálta az elnöki mentelmi jogról szóló kérvényét.

A New York-i büntetőbíróság által hozott ítélet értelmében Trump lett az első korábbi amerikai elnök, akit bűncselekmény miatt ítéltek el; az esküdtszék üzleti iratok hamisítása miatt találta bűnösnek a volt elnököt a Stormy Daniels pornósztár nevével összefüggő hallgatási pénzek ügyében.

Trump ügyvédei azt kérik, hogy Juan Merchan bíró ne csak az esküdtszék ítéletét, hanem a vádiratot is semmisítse meg, ami megakadályozná az ügyészeket abban, hogy újabb eljárást kezdeményezzenek.

Merchan bíró bejelentette, hogy szeptember 6-án fog dönteni a védelem kérelmeiről, és ha szükséges, szeptember 18-án határoz a Trumpnak kirótt büntetés mértékéről.

A Legfelsőbb Bíróság július 1-jei döntésével széles körű mentelmi jogot biztosított a mindenkori elnöknek hivatali körben tett cselekedetei esetében, és korlátozta, hogy azokat a lépéseket bizonyítékként használják fel az ügyészségek. Azonban nem határozták meg, hogy mi minősül hivatali körben végrehajtott cselekedetnek, ezt az alacsonyabb szintű bíróságokra bízták.