Szombaton csökkennek az üzemanyagárak

A holtankoljak.hu információi szerint a hétvégén tovább csökkennek az üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára egyaránt 4-4 forinttal mérséklődik.

A szakportál előrejelzése alapján a csökkenés a kutak árainál is érzékelhető lesz, bár a pontos mérték csak szombaton, július 13-án válik majd ismertté. Amennyiben a nagykereskedelmi árcsökkentés teljes mértékben érvényesül a kutaknál, a következő átlagárakon lehet majd tankolni a hétvégén: a 95-ös benzin literenkénti ára 612 forint, míg a gázolajé 619 forint lesz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint Magyarországon jelenleg kedvezőbbek az üzemanyagárak, mint a környező országokban. Az NGM azt is hozzátette, hogy a kormány nem avatkozik be az üzemanyagárakba, mert azok a szomszédos országok átlagárai alá kerültek.

Ez a hét a második alkalom, amikor az üzemanyagárak csökkennek, és ezúttal mindkét üzemanyagfajtánál érvényesül a mérséklődés. Csütörtökön már tapasztalhattunk egy kisebb árcsökkenést, amikor csak a dízel ára ment lejjebb, négy forinttal literenként.

Az újabb áresésben lehet szerepe a kormány felszólításának, amely árcsökkentést várt el. Emellett a Brent-olaj hordónkénti ára is alacsonyabb az elmúlt hetek árainál, és a forint is erősödik a dollárral szemben, jelenleg 360 körüli árfolyamon áll a 10 nappal ezelőtti 368 forinthoz képest.