A nanoműanyagok hatása a gyermekek fejlődésére

Két friss tanulmány szerint az úgynevezett örökvegyületek és nanoműanyagok befolyásolhatják az anyatejben található kulcsfontosságú fehérjéket, ami fejlődési rendellenességeket okozhat a gyermekeknél. A The Independent által ismertetett kutatások rámutatnak, hogy a perfluor-alkil anyagok (PFA-k) és a mikroszkopikus műanyagszemcsék egészségügyi veszélyeket jelenthetnek, többek között növelhetik a rák, a hormonális egyensúlyhiány, a termékenységi problémák és a fejlődési rendellenességek kockázatát.

A nanoműanyagok a műanyag termékek lebomlásakor keletkeznek, míg a PFA-kat számos mindennapi termékben használják, mint például a kozmetikumokban, élelmiszercsomagolásokban, tapadásmentes serpenyőkben és vízálló ruházatokban. Az El Pasó-i Texasi Egyetem kutatói három, az emberi fejlődés szempontjából kritikus fehérje – a béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin és a mioglobin – viselkedését vizsgálták meg ezeknek a mérgező anyagoknak a jelenlétében.

A kutatások eredményei szerint a nanoműanyagok és a PFA-k képesek teljesen feloldani a proteinek egyes szerkezeti elemeit, az alfa-hélixeket, és új, béta-lapokat formáló struktúrákat létrehozni. Mahesh Narayan, a kutatócsoport egyik tagja szerint a vizsgálatok segíthetnek abban, hogy megértsük, ezek az anyagok hogyan zavarják meg a sejtfunkciókat, és ezáltal biztonságosabb alternatívákat is kifejleszthetnek.

A béta-laktoglobulin, amely a juh- és tehéntejben is megtalálható, és az anyatej-helyettesítő tápszerek egyik fő összetevője, fontos szerepet játszik a gyermekek látásának és agyának fejlődésében, mivel az A-vitaminhoz és a zsírsavakhoz kötődik. A nanoműanyagok és PFA-k hatására ez a kötődés kevésbé hatékony lehet, ami befolyásolhatja a csecsemők fejlődését.

Az anyatejben lévő alfa-laktalbumin szerkezetének károsodása a baba immunrendszerének gyengüléséhez és az ásványi anyagok csökkent felszívódásához vezethet. A mioglobin, egy az izmokban található oxigénraktározó fehérje, szintén károsodhat a nanoműanyagok és PFA-k hatására, ami légszomjat és vérszegénységet eredményezhet.

A környezetünkben szinte mindenhol jelen lévő parányi műanyagok és PFA-k a szervezetbe is bekerülhetnek, ezért a hasonló kutatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy jobban megértsük hatásaikat.