Google: Akár 55 millió forintot is fizethet egy hiba felfedezéséért

A Google és más nagy technológiai vállalatok jelentős összegeket kínálnak azoknak a szakembereknek, akik biztonsági réseket találnak a rendszereikben. A bug bounty programok keretében a sikeres "hackerek" nem büntetést, hanem pénzjutalmat kapnak.

A Google nemrégiben jelentős változtatásokat hajtott végre a Vulnerability Reward Programjában, amelynek keretében a jutalmak összegét ötszörösére növelte. Egy magyar kutató például korábban 28 millió forintot kapott egy androidos mobilok feloldó kódjával kapcsolatos hibára való rámutatásért.

A vállalat szerint a rendszerek folyamatos fejlődése miatt egyre több időbe telik a hibák felkutatása, ezért döntöttek a jutalmak emelése mellett. A legmagasabb kifizetés mostantól akár 151 515 dollár, azaz körülbelül 55 millió forint lehet egyetlen hiba felfedezéséért.

A Google tájékoztatása alapján a 2010-ben indult Vulnerability Reward Program keretében a biztonsági szakemberek több mint 15 ezer sérülékenységet tártak fel, és a cég ezekért összesen körülbelül 50 millió dollárt, vagyis több mint 18 milliárd forintot fizetett ki.