Kényszermunkára kényszerített egy 13 éves fiút egy 17 éves intézetben nevelkedő

Egy 17 éves fiú rettegésben tartotta és koldulásra kényszerítette 13 éves lakótársát egy nevelőintézetben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. A fiatalabb gyermeket nemcsak a koldulásra kényszerítette, hanem házimunkák elvégzésére is, mint például mosogatás és ágyazás. Ha a kiskorú nem fogadott szót, akkor a 17 éves fiú erőszakkal, "csicskító" pofonokkal érvényesítette akaratát.

A bántalmazások és a kényszermunka közel egy évig tartottak, míg a 13 éves fiú végül segítséget kért gyámjától, aki azonnal lépett, és az intézményen keresztül értesítette a rendőrséget. A rendőrség büntetőeljárást indított, és a 17 éves fiút őrizetbe vették emberkereskedelemmel és kényszermunka bűntettével gyanúsítva.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja az esetet, hogy kiderítse, voltak-e további áldozatok, vagy más bűncselekmények is történtek-e. A bíróság elrendelte a gyanúsított fiú letartóztatását. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelmet fordít a régióra, különösen a dohánytermelő területekre, ahol a feketekereskedelem megakadályozása érdekében fokozott ellenőrzéseket végeznek.

A NAV Bevetési Igazgatósága a dohánybetakarítás szezonjában, az úgynevezett "törés" idején, az ország egész területén, különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben, ahol Magyarország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka található, nagy erőkkel felügyeli a dohánytermelést és -forgalmazást. Az ellenőrzések célja a legális dohánytermelők védelme, a dohányipari jogsértések visszaszorítása és a dohánylevelek feketepiacra jutásának megakadályozása.

A NAV közleménye szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján a pénzügyőrök ébersége hasznos, hiszen tavaly csaknem 7,5 tonna, több mint hárommilliárd forint értékű adózatlan fogyasztási dohányt foglaltak le, és indítottak jövedéki törvénysértés miatt eljárást. Az adóhatóság egészen a dohánybetakarítás végéig folyamatosan biztosítja a pénzügyőri jelenlétet, az ellenőrzéseket egyebek mellett civil autók és drónok is segítik.

Dohánytermék csak az adóhivatal által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél "napszámos" munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak – hangsúlyozta a NAV a közleményében.