Kína fontos gazdasági reformok előtt áll

Jövő héten, július 15. és 18. között tartják Kínában az úgynevezett Harmadik Plénumot, amely a Kínai Kommunista Párt harmadik plenáris ülése, és jelentős gazdasági reformokat hozhat. Az ülésen a kínai politikai vezetők vesznek részt, és olyan döntések születhetnek, amelyek a kínai gazdaság legégetőbb problémáit hivatottak kezelni, köztük az ingatlanpiaci válságot.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint Kína rendelkezik a szükséges eszközökkel az ingatlanpiaci válság megoldására. Egy lehetséges megoldásként felmerült, hogy a kínai jegybank jelentős mértékű pénznyomtatásba kezdjen, amely elegendő tűzerőt biztosítana az üresen álló lakóingatlanok állami felvásárlására.

A kínai jegybank korábban már bejelentette, hogy 41 milliárd dollár értékben ad támogatást állami vállalatoknak az üresen álló lakások megvásárlására. Kínában becslések szerint 65-80 millió üresen álló lakás lehet, amelyek átlagos mérete 60 négyzetméter, az átlagos négyzetméterár pedig 1363 dollár.

A Bloomberg felmérése szerint, ha a kínai jegybank olyan kötvényvásárlási programot indítana, mint a Fed, akkor az eladatlan lakások 70%-át, míg ha olyat, mint az EKB, akkor a 40%-át tudná megvásárolni. Azonban egy ilyen lépés növelné a kínai adósságot, inflációs hatású lenne, a renmimbi leértékelődéséhez vezetne és a már így is eladósodott önkormányzatokat még jobban eladósítaná.

Egy másik lehetőség a régi lakások lebontása és újak építése lenne, amelyet a jegybank finanszírozna, mint ahogy azt már 2015 és 2018 között is tették.

A kínai gazdaság jelenlegi problémái jelentős részben a tőke nem hatékony allokációjából és a korábbi állami beavatkozások hiányosságaiból fakadnak. Ezért fontos, hogy a piaci folyamatokat hagyják érvényesülni, ahol csak lehet.

A Harmadik Plénumon a kínai vezetésnek foglalkoznia kell az önkormányzatok adósságszintjével és bevételeivel is. Az ingatlanpiac mélyrepülése miatt az önkormányzatok földeladásból származó bevételei 41%-kal csökkentek, és az adósságuk a GDP 50%-át is elérheti. A kieső bevételek pótlására a luxustermékekre kivetett adók emelése lehet egy lehetséges megoldás.

Az amerikai gazdaságban is fontos változások történnek, amelyek hatással lehetnek a globális piacokra. Az amerikai infláció az előző év azonos időszakához képest 3,0%-kal nőtt, ami jobb a várakozásoknál, és a szeptemberi kamatcsökkentés esélye emelkedhetett az adatok hatására. A munkapiac továbbra is egészségesnek tűnik, de a foglalkoztatottságban és a bérdinamikában már lassulás érzékelhető, ami a kiskereskedelmi forgalom lassulásával is összecseng. A piac jelenleg 68%-os valószínűséget ad a szeptemberi, 25 bázispontos kamatcsökkentésnek, ami befolyásolhatja a kínai gazdaságpolitikai döntéseket is.