Google Dark Web-jelentés: Hamarosan mindenki számára elérhető

A Google bejelentette, hogy Dark Web Report szolgáltatását, amely segít felfedezni, ha egy felhasználó adatai megjelennek a darkneten, a jövőben nem csak prémium-előfizetők, hanem mindenki számára hozzáférhetővé teszi 46 országban, Magyarország egyelőre nem tartozik ezek közé.

A darkneten folyó adatkészletek kereskedelme rendkívül jövedelmező tevékenység, ezért kiemelten fontos, hogy a felhasználók megvédjék személyes adataikat és tájékozódjanak arról, ha azok illetéktelen kezekbe kerültek. A Google lépése, hogy a Dark Web Report szolgáltatást mindenki számára elérhetővé teszi, jelentős előrelépés a magánfelhasználók védelmében. A Computer Bild szerint valószínű, hogy a szolgáltatás hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

A szolgáltatás igénybevételéhez elegendő egy ingyenes Google-fiók, amelyen keresztül a felhasználók megtudhatják, hogy személyes adataik, mint például a valódi név, cím vagy e-mail cím, szerepelnek-e a darkneten. A Google One Help információi alapján ezáltal következtetéseket lehet levonni az esetleges adatszivárgásokról. A felhasználók más e-mail címeket és adatrekordokat is tárolhatnak a fiókjukban, amelyek szintén ellenőrizhetők.

A Google intézkedése különösen fontos, tekintettel arra, hogy a hackertámadások során gyakran lopják el és értékesítik a védelmet igénylő adatokat. Nemrégiben például a Rockyou2024 jelszógyűjtemény került elő, amely több mint tízmilliárd hozzáférési adatot tartalmazott.

A felhasználók védelmének érdekében fontos, hogy mindig naprakész biztonsági szoftvereket használjanak számítógépeiken és okostelefonjaikon. A jelszókezelők segítségével egyedi bejelentkezési adatokat generálhatnak, amelyeket rendszeresen érdemes megváltoztatni, és nem szabad megfeledkezni a kétfaktoros hitelesítés beállításáról sem, amely megnehezíti a hackerek számára az ellopott adatok felhasználását.